På lördagskvällen skulle en ambulans hämta en person i miljonprogramsförorten Tensta i Stockholm. Men medan ambulanssjukvårdarna var inne i patientens bostad så vandaliserades ambulansen. Som tur var handlade det inte om en akututryckning och färdtjänst kunde ta patienten till sjukhus.
Meningslöst, destruktivt, hänsynslöst. När man hör av den här typen av brott – det är tyvärr inte ovanligt att liknande saker händer ambulanser, räddningstjänsten och polisen – så är det svårt att förstå men lätt att anfäktas av tankar om det inte vore lämpligt med rent medeltida bestraffningsmetoder i vissa fall.
Något lättare att förstå hur ett samhälle kan brutaliseras blir det när man läser om ett gymnasium i samma stadsdel. För en vecka sedan avslöjade Skolinspektionen helt oacceptabla förhållanden på Ross Tensta gymnasium. Den miljö som beskrivs lämpar sig varken för utbildning eller för att skapa ett gott samhälle. Hot, trakasserier och våld är en del av vardagen. Skolinspektionens skriver: ”Lärarna berättar i intervjuer att de uppfattar att samhällets lagar inte gäller på skolan.”
Alexandra Ivanov citerar i en ledare i Svenska Dagbladet lärare som hört av sig sedan hon skrivit om skolan. De berättar bland annat:
”En usel arbetsmiljö med mycket våld mellan elever och elever som uppträder respektlöst och hotfullt mot lärare. Jag skulle kunna berätta om många blodiga slagsmål mellan elever.”
Och: ”Vår enda uppgift var att ingen skulle bli underkänd, de övriga fick sköta kunskapsinhämtningen på egen hand.”
Jag ska inte påstå att ens detta kan få mig att förstå den föreställningsvärld som leder till att man kan vandalisera en ambulans. Men jag förstår att en undermålig skolgång i en miljö där de destruktiva krafterna härjar mer eller mindre fritt kommer att påverka samhället även utanför skolan. Givetvis finns det också förhållanden i Tensta som påverkar gymnasiet negativt. Det blir som en negativ feed back-loop.
Skolan är väl ett utmärkt ställe att bryta denna onda cirkel.
Ross Tensta Gymnasium, som för övrigt är en kommunal skola, bedriver undervisning enligt "Ross-konceptet". Vilket bland annat innebär: inga böcker!
Lärarnas tidning skrev redan 2011: "Stockholms stad har satsat minst 100 miljoner kronor på ett ifrågasatt pedagogiskt koncept. Trots försämrade resultat vill man nu sprida det till flera skolor."
Det är läge att avbryta experimentet och återgå till metoder som fungerar. Som ordning och reda.