Vårdkasen brinner

Stängd avdelning. En alarmerande varningssignal.

Stängd avdelning. En alarmerande varningssignal.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-03-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu anpassar inte sjukvårdens ledning personalen efter vården längre. Istället anpassar man vården efter den personal som vågar tro finns tillgänglig. Det måste väl bli slutsatsen när man överväger att stänga avdelningar som man misslyckas med att bemanna.

Personalflykt har skapat problem som man försökt lösa med nyrekryteringar av ofta ovan personal och sedan med hyrpersonal. Nu vågar man inte ens lita på att man kommer att kunna anlita hyrpersonal med erforderlig kompetens.

Brist på vårdpersonal är inget exklusivt gotländsk problem, men nog tycks det som att problemet är extra allvarligt här. Samtidigt har vi fått höra många vittnesmål om en pressad och kaotisk arbetsmiljö. De problem som gjorde att många valde att lämna verksamheten, förvärrades när de lämnade. Sjukvårdens kris tycks ha blivit en självförstärkande process, där gamla problem skapar nya. En nedåtgående spiral som kan leda till stängda vårdplatser och uppskjutna operationer.

Och dessa åtgärder kan då naturligtvis i sin tur leda till att den nedåtgående spiralen snurrar ännu fortare.

Kirurgi skulle kunna beskrivas som ett erfarenhetsbaserat hantverk. Ju oftare en kirurg utför ett ingrepp, desto bättre blir den på att utföra det. Resultaten blir bättre, komplikationerna färre.

Att bygga erfarenhet och kompetens är viktigt för en kirurg. Och om en kirurg känner att den inte får tillräckligt goda möjligheter att göra detta, därför att patienterna skickas till fastlandet, kan det mycket väl leda till funderingar om Gotland är rätt ställe att jobba på. För inte vill man gå från spetskompetens till en halvtränad halvkompetent begåvningsreserv i ett kirurgiskt bakvatten. Och den som vill byta jobb gör bäst i att göra det i tid.

Sjukvården på Gotland har hälsoproblem och en negativ trend som blir svår att bryta. Det finns inget politiskt block som saknar skuld till detta. Men det bekymrar mig när nuvarande majoritet viftar undan radikala förslag till organisationsförändringar, när sjukvårdens styrning (och det utbredda missnöjet med den) är en så stor del av problemet.