Det finns många som jag tycker att det finns anledning att tycka synd om. I andra fall kan jag möjligen övertalas.
Hur är det med ett företag som har fler kunder än de klarar av? Nja, visst kan det vara ett problem. Men det ter sig ju inte olösligt, precis. Men när de inte alls får råda överlösningen? Ja, då kan faktiskt viktiga värden vara hotade.
Den privata vårdcentralen på Visborg har haft ett listningstak. Vårdcentralens tjänster är eftertraktade och de har så många patienter som de tycker att de klarar av att hantera på ett bra sätt.
Men nu vill regionen stegvis avlägsna listningstaket och vårdcentralens läkare har sagt upp sig i affekt. De ser framför sig en situation där de får så många listade vid vårdcentralen att kvaliteten försämras. Företaget som driver vårdcentralen, Praktikertjänst, verkar inte veta vad taklösheten och uppsägningarna innebär för vårdcentralens framtid och möjligheterna att driva den.
Det finns olika sätt att se på saken.
Man kan fråga sig varför Region Gotland på detta sätt ska förstöra förutsättningarna för en välfungerande och uppskattad vårdcentral.
Eftertraktade friskolor kan exempelvis inte tvingas ta emot varenda elev som ansöker om en plats. Skolorna får ta emot så många de klarar av och resten av eleverna får stå i kö och gå i en annan skola tills vidare. Är det rimligt att just vårdcentraler med kort framförhållning måste kunna ställa om för att ta emot tusentals nya patienter som man inte har plats för i nuvarande organisation och lokaler?
Å andra sidan kan man fråga sig varför just den mest eftertraktade vårdcentralen ska få hålla sig med ett tak, under vilket de kan optimera verksamheten för ett förutsägbart vårdtryck. Medan regionens vårdcentraler får hantera konsekvenserna av läkarbrist och underetablering.
Å tredje sidan är det ju just Region Gotland som bidragit till att skapa den nuvarande situationen. Nu vill man tvinga en privat vårdcentral att ta emot fler patienter, men det är ju inte länge sedan som Regionen lade ner en av sina egna vårdcentraler. Och man lyckades/råkade förhindra en annan privat aktör att ta över den verksamheten. Hur många av de som tidigare var listade i Roma vill nu lista sig vid vårdcentralen på Visborg?
Å fjärde sidan så infördes ju fritt vårdval främst för patienternas skull. Vad är det fria vårdvalet värt om de mest populära alternativen är oväljbara? Vad är vårdvalet värt om det inte finns överkapacitet i primärvården?
Å femte sidan har jag faktiskt inte upplevt någon kritik mot att vårdcentralen på Visborg har ett listningstak. Inte från andra vårdcentraler. Och inte från de patienter som inte kunnat lista sig på Visborg. Kan det vara så att de förstår att en vårdcentral inte kan ta emot hur många som helst?
Å sjätte sidan borde väl företagare välkomna möjligheten att växa. Varför ska små företag få muta in mindre välfungerande lätthanterliga reservat på en rörig offentligfinansierad marknad?
Å sjunde sidan: Varför ska just privata vårdcentraler tvingas växa sig större än de känner sig bekväma med? Maximering måste väl inte vara målet för varje företagare?
Hur dessa intressen ska balanseras blir en avvägning. Jag kan förstå argumentet för att vårdcentralen på Visborg i nuvarande situation måste ta emot fler patienter än i dag. Men det kan inte vara rimligt att den mest eftertraktade vårdcentralen ska ”belönas” med att tvingas ta emot hur många patienter som helt. Söktrycket försvinner ju inte förrän allmänheten upplever att överbelastningen faktiskt urholkat kvaliteten så att den tidigare bästa vårdcentralen inte är bättre än någon annan.
Man löser inte primärvårdens problem genom att slå ut de enheter som fungerar.
Jag hoppas på att etablering av nya privata vårdcentraler på Gotland bidrar till att lösa primärvårdens och Regionens problem. Mot det talar tyvärr läkarbristen inom primärvården.