För att par å sedan var det vanligt att flina och raljera om "rysskräck", så snart någon talade om behovet av ett starkt försvar eller oroade sig över utvecklingen i Ryssland under Putin. Det är inte lika vanligt i dag, efter kriget började i Ukraina. Det borde inte ha varit vanligt efter kriget i Georgien. Men ibland räcker det inte med en signal från väckarklockan. Ibland krävs det en andra signal, efter ett den sömnige övertalat sig själv att det inte alls är nödvändigt att kliva upp och göra någonting istället för att somna om.
Men trots medveten om att spänningen tilltar i Östersjöområdet, så är intresset ändå inte överväldigande. Svenska redaktioner skickar hellre korrespondenter till avlägsna krishärdar än tvärs över pölen. Därför kan det till exempel vara i Newsweek, i stället för i någon svensk publikation, som man kan läsa en artikel om utvecklingen i Kaliningrad.
Kaliningrad är inte långt bort. Bara cirka 30 mil från Gotland. En flik av Ryssland – erövrad av Sovjetunionen i andra världskriget – inklämd mellan Litauen och Polen vid Östersjöns strand. Königsberg hette staden förr, när den var tysk eller preussisk. Men de tyska invånarna som fanns kvar fördrevs 1947.
Artikeln i Newsweek är åtminstone skriven av en svensk journalist. Elisabeth Braw berättar om Ryssland upprustning i Kaliningrad under rubriken "Vapen flödar in i Putins europeiska vapendepå". Där finns nu Iskandermissiler, som kan nå exempelvis Berlin (och Stockholm). Och de har kapaciteten att bära kärnvapen. Förutom är det 120 sådana missiler, samt ett okänt antal av luftvärnmissilen S-400 med lång räckvidd, planeras det för att Kaliningrad ska husera 600 jakt och bombplan, 1 100 helikoptrar, hundra skepp och 2 300 stridsvagnar. I jämförelse så känns det ju det där dussintalet stridsvagnar som magasinerats på Gotland inte som tillräckligt avskräckande.
Samtidigt, berättar Braw, som Ryssland finansierar Kaliningrads upprustning så finansierar bland andra det svenska biståndsorganet Sida ett nytt reningsverk för Kaliningrad. 26 miljoner euro har Sida och de andra intressenterna hittills betalat ut för detta projekt. Men avloppsvattnet rinner fortfarande rätt ut i Östersjön.
Du kan läsa Elisabeth Braws artikel här:
http://goo.gl/cKexvH
Svensk försvars-, säkerhets- och utrikespolitik hänger inte ihop och alla släpar efter sin tid. Det vore nog bra om vi – till att börja med – intresserade oss mer för vad som händer i våra grannländer.