Läste du insändaren från Anna Törnfelt (LRF Gotland) och Lars Olsson (Mellanskog) i lördagens GA. Jag skulle vilja föreslå att du gör det. De påpekar nämligen att de utökade och nya Natura 2000-områden som länsstyrelsen har föreslagit, det är huvudsakligen på eget initiativ.
Länsstyrelsen hänvisar gärna till krav från EU och regeringen. Men länsstyrelsen hade inte alls behövt föreslå alla dessa nya och utökade områden.
Redan i april i fjol skickade Naturvårdsverket ut riktlinjer för att skapa ytterligare Natura 2000-områden, efter Europeiska kommissionens utvärdering och de brister kommissionen anser sig ha funnit. För Gotland gäller det havsgrottor och områden för tumlare. Det finns exempelvis inga krav på att skydda ytterligare karthällmarker. Ja, inga krav som gäller landbacken överhuvudtaget.
Nej, det är länsstyrelsen som har frågat Naturvårdsverket om det finns: "möjlighet att föreslå toppobjekt av övriga naturtyper som inte är omnämnda i riktlinjerna, till exempel ädellövskogar eller karsthällmarker."
Däremot innehåller riktlinjerna från Naturvårdsverket instruktioner för hur länsstyrelserna ska de som berörs av förslagen till nya skyddade områden. Verket skriver:
"Alla nya förslag och ändringar i befintliga områden som länsstyrelserna överväger att föreslå ska föregås av information till berörda fastighetsägare. Dessa ska ha skälig tid att yttra sig i ärendet. Av informationen ska framgå vilka konsekvenser ändringarna kan få för fastighets- och sakägare."
Ändå har just bristen på information – och bristen på skälig tid att yttra sig – varit två viktiga källor till kritik mot länsstyrelsens förslag. Jag antar att brådskan att ta fram de omfattande nya Natura 2000-områdena som EU inte har begärt har gjort att information och konsekvensbeskrivningar har fått stå tillbaka.
I ett insändarsvar i GA 24 februari skrev länsstyrelsens ansvariga enhetschef Anna-Lena Fritz att:
"Uppdraget att peka ut fler områden till Natura 2000 är även det ett regeringsuppdrag där Naturvårdsverket har gett riktlinjerna för hur det ska utföras."
I sammanhanget framstår ju denna version som direkt vilseledande.
Anna Törnfelt och Lars Olsson föreslår att länsstyrelsen – när det gäller det Natura 2000-uppdrag som nu är på remiss – begränsar sig till den typ av områden som EU har bett om. Tumlarna och havsgrottorna.
Det tycker jag är en högst rimlig begäran.
I den mån som länsstyrelsen sedan önskar utöka öns Natura 2000-områden för att skydda andra naturtyper – ja, då får det ske senare i en mindre stressad process där markägare och region Gotland får en chans att bilda sig en uppfattning om konsekvenserna. Det omfattande och illa förberedda förslag länsstyrelsen nu försöker pressa igenom på kort tid är ansvarslöst.