Skriver jag för mycket om kalkbrytning? Jag förstår om läsarna kan ledsna och jag kan ibland själv tänka att det blivit för mycket. Gånge denna kalk ifrån mig.
Men när jag tänker efter så är det en principiellt och praktiskt viktig fråga av stor betydelse för Gotland – på flera olika sätt – och för Sverige som rättssamhälle och industrination. Så egentligen har jag nog skrivit för lite snarare än för mycket. Även om det kan kännas tjatigt ibland.
Inte heller på torsdagens regeringssammanträde kom S/MP-regeringen till skott. Däremot lyckades länsstyrelsen i går snabbt (på bara fyra dagar) leverera ett svar på regeringens fråga om det inte finns alternativa områden på Gotland att skydda, i stället för de föreslagna Natura 2000-områden som hotar stenindustrins existens på ön.
Nej, sade länsstyrelsen. Och det kom väl inte som någon överraskning eftersom det är samma länsstyrelse som arbetat fram det förslag som lämnats till regeringen, uttryckligen utan hänsyn till konsekvenserna. Anna-Lena Fritz, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet, sade ju tidigare i veckan till GA, apropå uppdraget från regeringen:
– Vi har svarat regeringen ett otal gånger i sommar. Vi ger oss inte ut och inventerar igen. Svaret på frågorna finns i det material som vi redan har.
I arbetet med Natura 2000-förslaget för Gotland har ju länsstyrelsen använt tillfället för att rikta ett förintande slag som med stor precision riktas mot tre stora företrädare för den gotländska stenindustrin – Nordkalk, SMA Mineral och i förlängningen även Cementa. Att i det läget be länsstyrelsen att titta efter alternativ som samma länsstyrelse redan avfärdat – det framstår som så naivt att man lätt kan misstänka att det i själva verket rör sig om förhalningstaktik.
Länsstyrelsen vill inte och tänker inte väga olika intressen mot varandra. Det är regeringen som måste göra det och sedan stå för resultatet.
Apropå förhalning: Att regeringen inte kom till beslut i torsdags kan få intressanta följder. Därmed går nämligen en dead line ut.
I våras, sedan länsstyrelsen och Naturvårdsverket i en uppstressad stafettlöpning levererat just Gotlands Natura 2000-förslag extra tidigt till regeringen, så vilandeförklarades Nordkalks pågående mål som höll på att avgöras i Mark- och Miljööverdomstolen. Nordkalks decennielånga prövning var nästan över. (Även SMA Minerals pågående mål vilandeförklarades senare.)
Men målet vilandeförklarades inte på obestämd framtid. Det finns en bortre parentes. Den parentesen sätts på måndag, eftersom vilandeförklaringen gällde tills dess att regeringen fattat beslut om Natura 2000, men "längst till och med den 31 augusti".
Så även om regeringen lyckas fatta ett beslut "redan" på torsdag så kan domstolen ha hunnit återuppta förhandlingarna. Ja, jag förväntar mig att domstolen hävdar sin oberoende ställning i förhållande till riksdag och regering.