När Fredrik Reinfeldt var partiledare för Moderaterna brukade han tala om berättelsen om Sverige. Att alliansregeringen under förra mandatperioden hade tappat greppet om beskrivningen av verkligheten och därmed stod utan nya reformer blev också en av de främsta kritikpunkterna mot regeringen.
När Anna Kinberg Batra nu, inofficiellt redan i höstas och officiellt i januari, tagit över som partiledare för Moderaterna påbörjas ett nytt kapitel i partiet. En ny berättelse om Sverige ska också formuleras.
I sitt installationstal lanserade Kinberg Batra ”Sverige kan mer” som ett slags valspråk. När hon på fredagen gjorde sitt första framträdande som partiordförande i Almedalen fanns devisen med. Till den lades också begreppet ”det nya utanförskapet”. På SvD Brännpunkt (3/7) utvecklade Kinberg Batra tankarna kring detta och förklarade att det utanförskap som växte fram i början av 2000-talet främst handlade om att människor som varit inne på arbetsmarknaden trycktes ut i sjukskrivningar och bidragsberoende.
Det nya utanförskapet som vuxit fram beskriver utanförskapet på arbetsmarknaden för framförallt unga och utrikes födda – de som aldrig fått sitt första jobb. Om inte det möts med åtgärder riskerar konsekvenserna att bli allvarliga, menade Kinberg Batra när hon höll pressträff på fredagen. Fastnar människor i en känsla av övergivenhet från samhället riskerar det att leda till missbruk och kriminalitet.
För att bryta utanförskapet presenterade Kinberg Batra följaktligen ett antal förslag, bland annat ett så kallat förstajobbet-avdrag. Det ska göra det mer lönsamt för personer med små inkomster att arbeta. Till exempel nämnde Kinberg Batra att avdraget skulle kunna ge uppemot 2 000 kronor mer om året för ett vårdbiträde. Moderaterna presenterade även att de vill se utbyggd yrkesvux och tydligare aktivitetskrav för den som får försörjningsstöd eller etableringsersättning.
Kinberg Batra betonade att alla måste anstränga sig för att få det första jobbet. Denna uppmaning har även hörts från statsminister Stefan Löfven i hans återbruk av ”gör din plikt, kräv din rätt”. Att både M och S framhåller att alla har ett eget ansvar att ta tillvara på möjligheter är bra. Skillnaden mellan de båda är att Moderaternas politik, till skillnad från den rödgröna regeringen med sin övertro till staten, också hänger ihop.
På samma sätt som problemformuleringen om utanförskap kändes igen från bygget av Nya Moderaterna inför valet 2006, var också åtgärderna som presenterades i Almedalen inspirerade av jobbskatteavdragen. Denna slags uppdaterade arbetslinje som Kinberg Batra verkar vilja utforma sin politik kring har ett beprövat innehåll. Bekymret är snarast att Moderaterna riskerar att bli som en välformulerad bok med hårda pärmar i en tid då allt färre läser böcker. Därtill spelar andra faktorer in, så som hur partiet fungerar internt och missnöjet mot decemberöverenskommelsen. Frågan är således om den nya M-ledningen kan mer?