”Klockrent”, tycker banken SEB:s chefekonom Robert Bergqvist om riksbankens besked om negativ ränta och stödköp av statsobligationer. Det är vid en första anblick svårt att förstå varför det är ”klockrent”. Bergqvist hjälper som tur är till med en förklaring: Kronan försvagades som en följd av beskedet. En svagare krona förväntas höja inflationen när importpriserna stiger.
Den som har följt TV-serien Seinfeld kommer kanske ihåg avsnittet ”Bizarro-Jerry” där Elaine träffar nya kompisar, som är som de hon redan har – fast tvärt om. ”Up is down; down is up. He says ’Hello’ when he leaves, ’Goodbye’ when he arrives.”
För en lekman på det nationalekonomiska området känns det som att den rådande ekonomiska politiken har förflyttat oss till en parallell bisarr värld. I den världen gäller helt andra regler. Det som är bra är dåligt och det som är dåligt är bra.
För inte kan det väl vara bra att svenska folkets köpkraft försämras när vår valuta blir mindre värd? Inte kan det väl vara bra att de varor vi behöver köpa blir dyrare? Inte kan det väl vara bra att vi nästan får betala för att sätta in våra pengar på lönekontot? Inte kan det väl vara bra att stimulera ytterligare skuldsättning och skenande fastighetspriser, när hushållen redan är väldigt högt belånade jämfört med i andra länder?
Visst, vi är en liten och exportberoende ekonomi och en svagare krona stärker vår konkurrenskraft på världsmarknaden. Men vi är exportberoende därför att vi är importberoende. Vi måste exportera för att få pengar för att betala för det vi importerar. Riksbanken kan inte skapa välstånd, bara omfördela välstånd. I detta fall från konsumenter och företag inom importsektorn, till företag i exportsektorn. Från vanligt folk som sparar till sin pension, till finansbranschens aktörer och högt belånade bostadsrättsägare i Stockholms innerstad.
För att dra en parallell – skulle det vara bra eller dåligt för de boende på Gotland om färjeavgifterna för transporter av varor från fastlandet höjdes? På kort sikt kanske de lokala producenterna skulle gynnas av stärkt konkurrenskraft. Snart skulle det dock bli uppenbart för även dem, att det som de vill använda sina pengar för att köpa också hade blivit dyrare. Inte ens de som först framstod som vinnare skulle bli det i långa loppet.