Efter 7 april blir det ingen nästa flygning för Nextjet. Bolaget lägger ner trafiken och hänvisar till överetablering. Men det Nextjet kallar överetablering känns ju som underetablering för en gotlänning.
I januari i år, när det blev känt att Gotlandsflyg och de andra delarna av Sverigeflyg skulle gå upp i BRA (Braathens Regional Airlines), så skrev jag om vikten av konkurrens i flygtrafiken. Och jag påminde då om vad professor Åke E Andersson, expert på regionala utvecklingsfrågor, sagt i en intervju som jag tidigare gjort med honom. Och det känns på kallat att ta upp det igen.
– Det viktiga är att man får en rimlig konkurrenssituation. En rimlig konkurrenssituation innebär normalt att det måste vara fler än tre aktörer. Så fort man är nere på två aktörer, då får man vad vi kallar duopolproblem. Då kan de fasta i någon form av dold överenskommelse om vilken prisnivå de sätter och vilken regularitet de har. Det är farligt om det bara är två.
När Nextjet lägger ner så återstår nu två bolag – BRA och SAS – som bedriver reguljär trafik mellan Gotland och huvudstaden. Åtminstone utanför högsäsong. Under sommaren fattar exempelvis Norwegian intresse för Visby. Men vi som bor på Gotland behöver ju goda, prisvärda kommunikationer året om.
På en avreglerad flygmarknad är kanske bara själva hotet om nya konkurrenter tillräckligt för att två aktörer inte ska utnyttja sin ställning på en duopolmarknad alltför hämningslöst. Men det skulle ju kännas betydligt tryggare, ur ett konsumentperspektiv, om det var fler aktörer som faktiskt bedrev trafik.
En fastlänning kan, i bästa fall, välja mellan bil, buss, tåg och flyg. Resande till och från Gotland är, åtminstone för en del av resan, hänvisade till färja eller flyg. Det är därför helt centralt att dessa kommunikationer fungerar väl, eftersom vi är så beroende av dem. Vi har inte mycket alternativ om vi är missnöjda med priset eller någon annan del av resan.
I söndagskväll, när jag reste med färjan från Oskarshamn, fick vi i och för sig en enkät att fylla i från Trafikverket. Det kan i och för sig vara motiverat. Men när man är missnöjd och vill påverka så känns ju känns ju själva ifyllandet av en blankett inte som ett vidare potent verktyg.
Konsumentmakt får man framför allt genom alternativ och konkurrens. Jag hoppas därför på fler flygföretag i Gotlandstrafik. Och gärna färjebolag också, för den delen. Där har vi ju inte ens en duopolsituation ännu.