Tre våningar, sju sorger och åtta bedrövelser

Huset. Helsiket.

Huset. Helsiket.

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Allehanda2015-12-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kommunerna klagar över att det är för svårt att bygga. Branschföreträdare håller med. Det kan gå alldeles för lång tid från idé till ide – från att projekteringen börjar till dess att det finns färdiga bostäder att flytta in i. Samtidigt ökar Sveriges befolkning, köerna växer, marknaden för köpebostäder rusar och ingenting görs åt den dåligt fungerande bostadsmarknaden. Och man kan inte ens lita på att givna bygglov håller för överklaganden.

I torsdags skrev Dagens samhälle om hur en SKL-enkät visar att 173 000 bostäder väntar på byggstart. Men Boverket skattar att det behövs 461 000 bostäder fram till 2020.

Somliga hittar vägar genom de problem som ett byggprojekt kan stöta på.

I går avslöjades att bostadsföretaget Rikshem (ägt av bland annat Fjärde AP-fonden) bygger ett nytt bostadsområde i Stockholmsområdet (Kistahöjden) som bryter mot detaljplanen. Detaljplanen medger 36 villor men Rikshem har fått bygglov för 118 bostadsrättslägenheter.

Grannarna i den intilliggande bostadsrättsföreningen överklagade bygglovet. Men det överklagandet har nu dragits tillbaka. Dagens Industri berättar hur de 26 medlemmarna fått 100 000 var av Rikshem, för att föreningen skulle avbryta sitt motstånd mot byggplanerna.

Totalt 2,6 miljoner. Det blir bara drygt 20 000 per lägenhet i det nya området. En struntsumma i en stad där bostadsrätter kan kosta över 100 000 per kvadratmeter. Och i Kista över 50 000.

Man kan tycka en del om detta. Vad är det för samhälle där man måste köpa sig fri från en segdragen myndighetsprövning med osäker utgång? Å andra sidan undanröjdes ju konflikten med sakägaren i grannfastigheten och alla inblandade var förhoppningsvis glada och nöjda. Rikshem får bygga, Stockholms stad får nya bostäder och grannarna kan smila hela vägen till banken.

I den uppmärksammade fastigheten på Visborgsgatan gavs också ett bygglov som stred mot detaljplanen. Men där är det inte några som har lyckats samverka om en gemensam lösning av konflikten utanför rättssalarna. Så byggnadsnämnden, byggfirman, bostadsrättsföreningen, den överklagande grannen, länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen har fått fortsätta slita med frågan istället.

I onsdags valde byggnadsnämnden att inte ge bygglov, men frågan är fortfarande inte avgjord.

Om det fortfarande finns utrymme för en lösning utanför domstolarna så vore det förmodligen det bästa för samtliga inblandade parter. Även för Regionen, som bär ansvaret för det felaktiga bygglov som är upphovet till alla problem.