Svenska kyrkan också

Läge för själavård. Och självprövning.

Läge för själavård. Och självprövning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-10-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Stiftets domprost Mats Hermansson skrev i går på GA:s insändarsida om hur Svenska kyrkan kan stötta utsatta kvinnor. Det som började med en artikel i New York Times om Hollywoodmogulen Harvey Weinstein utlöste en våg av berättelser som vuxit till en störtflod. I sociala medier vittnar kvinnor om sexuella övergrepp i en omfattning som skakat Sverige.

Det är naturligtvis bra om Svenska kyrkan nu är extra beredd att hjälpa kvinnor som brottas med sådana erfarenheter. Men i ärlighetens namn vore det nog bra om Svenska kyrkan även såg alla #metoo-berättelser som ett skäl till självprövning.

Även Svenska kyrkan har ju bidragit till att sopa sådant under mattan. Ett uppmärksammat gotländskt exempel är den präst som förlorade sin krage efter att ha utnyttjat sin ställning för att inleda sexuella relationer med väldigt unga (dock ej olagligt unga) församlingsmedlemmar. Den affären hanterade förutvarande biskopen med största diskretion. Om det var av omtanke om flickorna eller om Svenska kyrkan är svårt att veta. Affären exploderade senare i ansiktet på den nuvarande biskopen, när han fick för sig att det var en bra idé att återlämna den krage som prästen krängts av.

Lämnar vi Gotland så kunde man på denna sida bara för ett par veckor sedan läsa om hur Svenska kyrkan svek en flicka som ofredades vid ett konfirmationsläger i Östergötland. Av missriktad omtanke om den numera dömde gärningsmannen – eller för att skydda kyrkans rykte – gjorde ledningen för konfirmandverksamheten sitt bästa för att släta över det inträffade och pressa den utsatta flickan att inte göra en sak av det inträffade. Polisanmälan blev det först sedan flickan, av rädsla inför nästa konfirmationsträff, gråtande berättade för sin mamma vad som hänt.

Var det bara ett enskilt lokalt missgrepp? Inte alls. Församlingen hade sökt vägledning. Och frågat stiftet om hur man borde förfara. Åtminstone enligt kyrkoherden.

Svenska kyrkan ska naturligtvis göra sitt bästa för dem som nu och i framtiden söker dess hjälp för att hantera något de varit med om. Men den behöver även rannsaka sig själv.