När jag pluggade i Lund i slutet av förra seklets 80-tal så fanns det ett enda studentboende där de boende tvingades flytta ut under sommaren. Det var ur korridorrummen i en trappuppgång i studentbostadskomplexet Sparta, då den delen fungerade som hotell under turistsäsongen. I gengäld fick de som bodde där betala mindre i hyra än de andra som bodde på Sparta.
Alla studenter vill ju inte betala för ett boende på studieorten under sommaren. Många flyttar hem till föräldrarna och sommarjobbar på den gamla hemorten eller ger sig iväg för att göra något annat någon annanstans under ledigheten från studierna. Trappuppgången på Sparta kunde befolkas med ”frivilliga”.
På Gotland är utflyttningen inte sällan ofrivillig. Studenterna skulle vilja bo kvar till de hyror de betalar under lågsäsong, men de tvingas maka på sig för turister som betalar hyror som studenterna naturligtvis inte kan matcha. Det är ett problem för dem, men även för Gotland. Dels för att färre av studenterna rotar sig här när de inte kan stanna över sommaren trots att de skulle vilja. Och de är framtida välutbildad arbetskraft som Gotland behöver så mycket som möjligt av. Men också för att det riskerar att göra Visby och Campus Gotland till en mindre attraktiv studieort vilket kan påverka utvecklingen för den högre utbildningen på ön. Och det vore verkligen illa.
I samband med att GA häromdagen skrev om hur antalet antagna till Campus Gotland i första omgången ökat med 4,4 procent i år, sade rektorsrådet Olle Jansson några varningens ord om detta:
– Vi ökar i antal studenter med ungefär hundra per år, samtidigt byggs det inte några nya studentbostäder. Det finns bara drygt 200 studentbostäder med helårskontrakt, och vi har ungefär 1 300 studenter här nu.
– Det är något som bekymrar oss, att vi går mot en situation där boendefrågan i värsta fall på sikt kan skrämma bort studenter från Visby.
Det har visat sig klokt och bra för Gotland att man beslöt att låta högskolan bli en del av Uppsala universitet. Men samtidigt har ju inte Campus Gotland exempelvis inte samma dragningskraft, och samma bredd i utbudet av utbildningar, som ärevördiga institutioner med en lång och rik historia. Gotland behöver kunna erbjuda bra studentboenden för bästa möjliga utveckling av den högre utbildningen på ön.