Gotland eller Stockholm? Det var frågan i rubriken för Centerpartiets möte om regionfrågan i förrgår kväll. Och det är också frågan för framtiden. Ska vi sätta oss till motvärn mot regeringens planer på storregioner, eller ska vi villigt kliva över tröskeln till en ny tillvaro som en liten del av något mycket större. Stockholms läns landsting plus ett ospecificerat antal bihang tillsammans i en enda region.
Främst Gotlands problem med sjukvården har fått mig själv att fundera om det verkligen blev rätt för Gotland, där i slutet på förra decenniet. Då vi valde att inte anamma tankarna på storregioner hos Ansvarskommittén, utan istället valde att förbli en egen mycket liten region.
Men regionfrågan handlar ju om mycket mer än sjukvården. Kan man, genom att bli en del av något större, stå bättre rustade med mer resurser för att möta framtidens utmaningar? Kan man på detta sätt finna lösningar som innebär en starkare utveckling och ett högre välstånd för medborgarna? Kan man faktiskt få mer inflytande över utvecklingen genom att bli en del av något större, än genom att förbli en självständig men liten region?
Tidigare regionreformer har inte blivit så omfattande som det var meningen, när motståndet visat sig för starkt. Men ”den här gången kommer det nog att hända något” menade Kent Johansson (C) som sitter i Indelningskommittén som om en vecka ska presentera en karta med förslag på Sveriges framtida regionala indelning. Han har ett förflutet som regionråd i den stora Västra Götalandsregionen.
Enligt Kent Johansson så är det nu, på många håll i landet, region- och lokalpolitikerna som är drivande i processen mot nya regioner. Och han gav flera exempel på hur man resonerar på olika håll i landet, där man ser en bättre framtid i en större region.
Men samtidigt så måste jag säga att dessa exempel inte tycks applicerbara på Gotland. Gotland är en ö med ett ganska stort avstånd till fastlandet. Hur ska den ökade planerings- och förhandlingsmakten i en storregion komma Gotland till del, när våra villkor är helt andra än resten av regionens? Vilka är infrastrukturprojekten – eller andra viktiga framtidsprojekt – där Gotland kan bli hjälpt av att vara en liten del av en större region? Blir utvecklingen på Gotland starkare bara för att vi formellt blir en del av den expansiva Stockholmsregionen? Eller är det en utveckling som vi hur som helst måste skapa själva genom att bli mer attraktiva för företag och entreprenörer? Och då är väl den relativa närheten till Stockholmsregionen en draghjälp oavsett vår regionala tillhörighet.
Vad är det som Region Gotland ska ge upp sin självständiga status för?
För mig så är det till syvende och sidst först främst sjukvården som kan tala för att Gotland borde vara del av en storregion. Men inte ens i den frågan finns det solklara fördelar med storregionen. Region Gotland har problem med underskott i hälso- och sjukvården, men verksamheten är inte dyrare än i Stockholms läns landsting. Landstingsskatten i Stockholm är, delvis på grund av kollektivtrafiken, den högsta i Sverige.
Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård, som i och för sig representerar ett särintresse i regionfrågan, har en bakgrund bland annat som sjukhusdirektör för Karolinska. Hon påpekade att Stockholms läns landsting har dålig ekonomi och har visat sig svårstyrt. Välskötta landsting är däremot de mindre i Hallands och Jönköpings län. Hon menade att det inte finns mycket som talar för att storregioner skulle vara att föredra som huvudmän för sjukvården.
Gotland kan inte köpa grisen i säcken i regionfrågan. Vi kan inte acceptera att inkorporeras i en storregion bara för att det beskrivs som ett ”måste”. Jag avvisar inte kategoriskt tanken på att Gotland ska bli en del av en storregion, men vad mig anbelangar så måste någon utförligt och trovärdigt visa vad de konkreta fördelarna för Gotland skulle vara. Vilka problem kan lösas och hur? Och det är det ännu inte någon som har varit i närheten av att ens försöka visa.