Ska man käka kaka måste kakan bakas

Sagor för vuxna? Närmast kameran står Kakmonstret, som varken bakar kakan eller har den kvar.

Sagor för vuxna? Närmast kameran står Kakmonstret, som varken bakar kakan eller har den kvar.

Foto: Kathy Willens

Ledare Gotlands Allehanda2016-04-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Folkbladets Erik Fransson skulle beskriva mina invändningar mot sex timmars arbetsdag så skrev han i gårdagens GT:

”Mats Linder har egentligen bara två argument emot sex timmars arbetsdag. Det är för dyrt och man är väl anställd för att jobba.”

Om ni tycker att mitt andra argument är väldigt klent, så tar jag inte åt mig. Det är nämligen inte alls mitt. Det har Erik Fransson i vanlig ordning hittat på själv. Håkan Ericsson har verkligen skolat in honom väl i hur man skriver för Folkbladet.

För mig är det som att stå bredvid och se på när Fransson slåss med beläten han själv snickrat ihop. Någon vidare åskådarsport är det inte.

Jag skrev om hur ansvarskännande människor funderar på hur man kan premiera MER istället för mindre välståndsskapande arbete. Det citerade Fransson, och kommenterade med:

”Just det tänket har Uppdrag Granskning hittat när de granskat byggandet av Mall of Scandinavia. Där byggnadsarbetare blivit tvingade att jobba upp emot 48 timmar i rad.”

Mitt exempel var förstås hur man försöker ge medborgare incitament att fortsätta jobba även efter att de skulle kunna pensionera sig. Men det underlät Fransson att citera. Han föredrog att försöka framställa det som att jag förordar lagvidriga arbetsförhållanden.

Återigen rullar han runt med sina egna dockor.

Det finns två sätt att beskriva dagens arbetsmarknad som är vanligt förekommande:

* Kraven ökar på arbetsmarknaden

* Många stressas av tidsbrist. Inte minst inom vård och omsorg där man inte upplever sig ha tid för patienter och behövande.

Om vi på Franssons ”effektiva” sextimmars arbetsdagar ska pressa in åtta timmars arbete, så lär båda kraven och tidsbristen bli mycket, mycket värre än i dag. Hur väl rimmar det med utfästelserna om hur mycket bättre arbetsmiljön och lönsamheten ska bli?

Sverige är redan känt för att ha en bra balans mellan arbete och fritid. I Sverige är det bara en procent av arbetskraften som arbetar mer än 50 timmar i veckan. Snittet i OECD är 13 procent, enligt BBC. I Sverige har vi dessutom fem veckors semester (ganska många av oss lite mer än så) och föräldrar har världsunika 480 dagar av betald föräldraledighet. Vi har redan kortat arbetstiden. För att bygga vidare på det välstånd vi redan har, och för att kunna konkurrera med länder där arbetskraften är lika välutbildad och kreativ som här, så hoppas jag att de rödgröna slutar lura i oss – och sig själva – att man kan äta kakan utan att baka den.