Ska inte ett universitet stå för tankens frihet?

Salman Rushdie. Mordhotad författare som inte vill att vi ska ge efter en millimeter.

Salman Rushdie. Mordhotad författare som inte vill att vi ska ge efter en millimeter.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-02-28 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Utrikespolitiska institutet hade bjudit in den mordhotade konstnären och debattören Lars Vilks för att hålla en föreläsning vid Karlstads Universitet. Men nu har universitetet bokat av arrangemanget. Med hänvisning bland annat till att man inte kan "garantera säkerheten".

Universitetets säkerhetsansvarige Jan Gambring säger till Dagens Nyheter:

– Det skulle krävas ganska omfattande avspärrningar för att genomföra föreläsningen, bland annat skulle vi inte ha kunnat använda vårt bibliotek under hela dagen. Men den största anledningen är att vi inte kan garantera säkerheten för våra studenter och anställda.

Nu när universitetsledningen faktiskt har tillgång till biblioteket så föreslår jag att någon slår upp orden "feghet" och "ynkedom".

Jag kommer direkt att tänka på ett klipp jag såg på youtube nyligen, där den mordhotade författaren Salman Rushdie gästar tv-programmet Real Time som leds av Bill Maher. Programmet spelades in två dagar efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Klippet kan ses här: http://goo.gl/Xlwszz

Salman Rushdie har tidigare sagt att en ny och farlig tanke spridit sig i västvärlden i terrorns spår. Att författare, intellektuella och konstnärer som försöker stå upp mot ortodoxa fanatiker och bigotta våldsverkare på något sätt bär skulden till det våld som kan följa.

I Real Time understryker Rushdie hur viktigt det är att vi inte ger efter "en enda jävla tum" när vi försvarar våra friheter.

Men redan då, två dagar efter massmordet på en fransk tidningsredaktion, såg Rushdie hur något han kallar för "the but brigade" tar över debatten.

"The but brigade" kan ungefär översättas med "men-patrullen".

Den består av debattörer som uttrycker sig ungefär så här.

"Yttrandefriheten är viktig, MEN de borde inte ha gått så långt..."

"Yttrandefriheten är viktig, MEN ni borde inte ha sagt att..."

Men – menar Rushdie – ett av syftena med satir, politiska teckningar och till och med romaner är ju att utmana, provocera och göra människor upprörda. Och han frågar retoriskt:

– Hur ser en respektfull politisk karikatyrteckning ut?

Det har bara gått två veckor sedan terrorattentaten i Köpenhamn. Det första av dem – där en man sköts till döds och tre poliser skottskadades – riktades mot Lars Vilks och det möte han deltog i.

Så självklart finns det all anledning att ta säkerhetsfrågorna på stort allvar, vid evenemang där Vilks är involverad. Men när Vilks och de arrangörer som har bjudit in honom portas från tidigare bokade lokaler – när man griper efter ursäkter att hindra Vilks att tala och tycka – då uppnår våldsverkarna ett av sina mål.

Jag avslutar med att citera programledaren Bill Maher:

För en fegis framstår mod alltid som dumhet.