Tio extra miljarder kan kommunerna få av staten. Drygt tusen kronor per invånare i det här landet. Det framgår av en artikel på nyhetsplats i dagens GA, där regionstyrelsens ordförande Björn Jansson säger:
– Det skulle i så fall innebära mellan 50 till 60 miljoner kronor. Det gör vardagen lite enklare.
Men regeringens miljarder är plåster på ett blödande sår, som behöver sys. Tillfälligt hjälper extrapengarna Regionen att få debet och kredit att närma sig varandra. Men ett ovedersägligt faktum kvarstår. Region Gotlands utgifter växer snabbare än intäkterna. Ingen förväntar väl sig att regeringen kan hosta upp 20 miljarder extra till kommunerna 2017, 40 miljarder 2018, 80 miljarder 2019 och så vidare.
På sätt och vis bidrar pengarna från regeringen till att förvärra problemet. Region Gotland och andra kommuner får ett anstånd – en lättnad – som gör uppgiften att få ordning på ekonomin något mindre akut på kort sikt. Och om erfarenheten har lärt oss något så är det att Regionen kommer att utnyttja den möjligheten. Eftersom regeringen gjort ”vardagen lite enklare” för Björn Jansson.
Det gör ungefär samma nytta som en liten lotterivinst för någon av deltagarna i TV:s ”Skuldfällan”.
Var kommer de tio miljarderna ifrån? Ja, skattebetalarna så klart. Men hur blev det en del av regeringens budget?
Kravet kommer ursprungligen från Vänsterpartiet, som lyckats föra det genom budgetförhandlingarna med S/MP-regeringen. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt förklarar för Expressen att:
– När vi kom till budgetbordet fanns ingenting om dessa tio miljarder på bordet. Vi sa att det var vårt huvudkrav och sen har det varit ganska tuffa förhandlingar.
Vänsterpartiet har ett fortfarande ett mycket betydande inflytande över regeringspolitiken. Det är till stor del Alliansens fel.
Den så kallade decemberöverenskommelsen – som bland annat sade att Alliansen ska lägga sig platt om regeringen lyckas få stöd av Vänsterpartiet och kan samla fler riksdagsledamöter bakom sitt baner – finns inte längre. Men de borgerliga partiledningarna har bestämt sig för att agera som om decemberöverenskommelsen fortfarande fanns. Vilket stärker Vänsterpartiet. Vilket är illa för Sverige.
De borgerliga partierna skulle kunna påverka politiken genom att driva sin egen politik i riksdagen efter bästa förmåga, eller genom att medverka till viktiga blocköverskridande överenskommelser. Båda alternativen vore att fördra framför hur man agerar i dag, när man i praktiken tvingar Stefan Löfven att limma på Jonas Sjöstedt.