Så kan du få dubbla istället för halva priset

Sälj på öppna marknaden. Och till högstbjudande.

Sälj på öppna marknaden. Och till högstbjudande.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-06-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man vet aldrig hur det går med fastighetsförsäljningar under budgivning. Finns det bara en seriös spekulant kan det bli en segdragen historia innan säljare och köpare kommer överens. Finns det flera intresserade köpare som bjuder över varandra så kan priset dra iväg till oväntade höjder.

Men det leder ju oundvikligen till att man drar en del slutsatser, när Region Gotland säljer Nimbus gamla fabrik (Telefonen 5) genom mäklare och det högsta budet (23,1 miljoner) är mer än dubbelt så högt som utgångspriset (11,4 miljoner). Varför i hela friden har man inte alltid gjort så här?

För det första är det bra för Regionens företag Gneab som är på obestånd efter att en annan fastighet (Hantverket 1) sålts till ett pris som betydligt lägre än både värderingar och det bokförda värdet. Det är i sin tur bra för Region Gotland som får ett mindre underskott att täcka upp, i väntan på prövningen av om den första fastighetsaffären är att betrakta som statsstöd eller ej.

För det andra kan man ju inte göra annat än gräma sig över alla de fastighetsförsäljningar som Regionen har genomfört där man varken använt mäklare eller budgivning. När Hantverket 1 såldes betalade regionen 150 000 kronor för att få ett kontrakt upprättat med köparen, men försäljningen sköttes av dåvarande vd och styrelseordförande Åke Svensson. Med känt resultat.

Men Hantverket 1 är ju tyvärr långt ifrån den enda mindre lyckosamma fastighetsförsäljning som Region Gotland har genomfört. Bara under mina åtta år på Gotland har jag funnit anledning att kritisera en lång rad försäljningar, små som stora. Det började med Burmeister och de fastigheter i innerstaden som Regionen lämnade vid flytten till Visborg. Och gång på gång på gång dyker det upp nya ”läglighetsaffärer” där man funnit anledning att ignorera Regionens egna principer för fastighetsförsäljningar.

Nu har vi en ordförande i regionstyrelsen som fick jobbet just på grund av att hans företrädare gjorde en sådan fastighetsaffär. Och vi är på väg att få en ny regiondirektör som initierade den granskning som ledde till att regionstyrelsens ordförande avgick.

Det ger hopp om att Region Gotland äntligen kan bryta med gamla dåliga vanor.