Så borde Stefan Löfven ombilda sin regering

Returbiljett till oppositionsrollen. Borde Löfven bistå MP med.

Returbiljett till oppositionsrollen. Borde Löfven bistå MP med.

Foto: Frida Winter/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-05-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Statsminister Stefan Löfven ska förändra sin laguppställning. Frågan är bara hur. Just nu känner han sig tvungen att avvakta och invänta bland annat vad Miljöpartiets kongress väljer att göra till helgen.

Men Löfven skulle göra sig själv och förmodligen även MP en tjänst om han helt enkelt valde att återförvisa Miljöpartiet till den oppositionsroll som partiet känner sig mer bekvämt med. Det är så mycket strul han skulle slippa på det sättet. Men framför allt – och viktigare för Sverige – så skulle en ren S-regering ha lättare att förhandla och att söka stöd på båda sidor av blockgränsen.

Till att börja med skulle regeringen inte behöva förhandla inbördes – före, parallellt med och efter de förhandlingar som sker med partier som står utanför regeringen. Vilket borde underlätta processen avsevärt.

Vidare skulle Löfvens regering bli mindre beroende av Vänsterpartiet, vilket vore bra för alla utom Vänsterpartiet.

De borgerliga partierna har många goda skäl till att ha en konstruktiv inställning till uppgörelser med en ren S-regering, så att man kan erbjuda Löfven ett alternativ till Vänsterpartiets skadliga inflytande. På så sätt skulle man kunna påverka regeringens politik i en gynnsam riktning. Det är kanske inte fördelaktigt för borgerligheten ur ett strikt partitaktiskt perspektiv. Men i nuvarande läge är det strikt partitaktiska perspektivet en djupt omoralisk attityd att inta. Det viktigaste måste vara vad som är bra för Sverige.

Vänsterpartiet hade sin kongress den helg som nyss passerade. Och det är tydligt att just där fanns de som är mest nöjda med sakernas tillstånd just nu. Partiledaren Jonas Sjöstedt fick förnyat förtroende och saknade motkandidater. Valberedningen kallade honom för en ”stark, ödmjuk och lyssnande ledare som har hög trovärdighet”.

Tja, inom Vänsterpartiet. Kanske.

Han fick dessutom klartecken att fortsätta förhandla och samarbeta med regeringen. Med visst förbehåll. Vilket Sjöstedt själv var noga med att understryka

– Vårt samarbete med regeringen är på intet sätt villkorslöst. Den bygger på att vi kan leverera resultat.

Budskapet är att Vänsterpartiet måste fortsätta att få stort inflytande över den politik regeringen bedriver. Sjöstedt vill nu exempelvis ha skattehöjningar – framför allt för ”höginkomsttagare” – och han vill att förmögenhetsskatt och arvsskatt återinförs.

Just nu har Sjöstedt tumskruvar på statsministern och Miljöpartiet i regeringen minskar Löfvens manöverutrymme ytterligare. Löfven och Alliansen borde ha ett gemensamt intresse av att ändra på detta.