Hur vore det om de rödgröna försökte ta sig igenom en enda mandatperiod vid makten utan att höja skatten för gotlänningarna? De har inte klarat av det hittills, åtminstone inte under det här årtusendet. Men jag vill ändå uppmana dem att försöka. För så länge Region Gotland är så konstruerad, att kostnaderna växer snabbare än intäkterna, så finns det ingen punkt, någonsin, där de kan säga att ”nu är skatten hög nog”.
Gotland höjde kommunalskatten med 50 öre 2003 och till mandatperiodens sista år, 2006, höjde de rödgröna skatten igen med ytterligare 50 öre. Efter att Alliansen vunnit valet på Gotland i september 2006 så sänktes skatten faktiskt med 15 öre inför år 2007. Därefter förblev den oförändrad under resten av mandatperioden.
Efter valet 2010 återtog de rödgröna makten på ön. Regionstyrelsens ordförande, som på den tiden hette Åke Svensson (S), betonade gång på gång under åren som följde att en skattehöjning, det var den absolut sista utvägen. Men när det, trots extraordinära intäkter, började bli svårt att få regionens ekonomi att gå ihop – ja, då blev det ändå en skattehöjning inför 2014. Igen. Med 50 öre. Igen.
Trots skattehöjningen vann de rödgröna valet 2014 och behöll makten på Gotland. Och nu, sisådär ett och ett halvt år senare, då börjar det glunkas om att höja skatten igen. Nu är det Vänsterpartiet på Gotland som hållit årsmöte och bestämt sig för att kommunalskatten ska höjas om inte staten slantar upp till den kommunala verksamheten.
Jag vet inte hur mycket Vänsterpartiet vill höja skatten med. 50 öre, kanske? Bara en vild gissning. Men 50 öre räcker inte långt för att skapa fast ekonomisk mark av det moras de rödgröna placerat Gotland i. 50 öre i skattehöjning täcker inte ens upp hälften av hälso- och sjukvårdsnämndens underskott för 2015!
Kommunalskatten är redan hög på Gotland, som ett resultat av att de rödgröna höjer skatten när de kommer åt. På Gotland är den 33,60, när riksgenomsnittet är 32,10. Men Gotland har inte alltid haft en hög skattenivå. Går vi tillbaka bara tre decennier, till 1985, så var kommunalskatten på Gotland faktiskt lägre än riksgenomsnittet.
När jag flyttade till Gotland från Solna höjdes min kommunalskatt med typ fem kronor per hundralapp och tro mig, det märks. Även för dem som i dag överväger om de ska flytta hit. Att höja kommunalskatten på Gotland, så att Gotland än mer framstår som en högskattekommun, bidrar verkligen inte till att förbättra öns framtidsutsikter. Tvärt om.
Apropå hälso- och sjukvårdsnämnden, så är Vänsterpartiets ordination för Gotland ungefär som gammal medeltida läkekonst där man försökte bota patienten med åderlåtning eller iglar.
– Alltså, patienten mår inte bra och egentligen begriper jag ju inte alls varför, men för säkerhets skull tappar vi honom på en halvliter blod till. Och mår han inte bättre nästa vecka får vi ta en halvliter till.
Kommunalskatten är dessutom inte progressiv. Höginkomsttagare betalar inte en större andel av sin inkomst i kommunalskatt än en låginkomsttagare. Borde inte även rödgröna partier känna ett berättigat behov av återhållsamhet när det gäller kommunalskatten, när de vet hur blint en höjning slår?
Välfärden behöver verkligen räddas. Det måste regionen klara genom prioritering och effektivisering och genom att dimensionera verksamheten så att kostnaderna inte växer snabbare än intäkterna. Därför behöver välfärden räddas från de rödgröna.