Tydligen har det gått lite bättre för Gotland vid Svenskt Näringslivs senaste ranking av kommunernas företagsklimat. Senast blev det plats 256 av 290. Men att tala om ett trendbrott är att gå händelserna i förväg. Den långa trenden är ju att Region Gotland, efter ett steg fram, tar två tillbaka.
Jag har aldrig förstått varför det ska behövas kommunala ungdomsjobb just på Gotland. Bland annat besöksnäringen är viktig på ön och det borde vimla av tillfälliga påhugg i säsongsberoende verksamheter. Det borde inte behövas några sommartida hittepåjobb för att alla som är beredda att arbeta under en del av sommarlovet också ska få möjlighet att göra det.
Region Gotland har ändå satsat skattemedel på dessa sommarjobb. Men har tydligen svårt att, inom Regionens eget fögderi, hitta meningsfull sysselsättning åt dem alla.
Sedan i tisdags annonserar man nu på Regionens hemsida efter uppdragsgivare åt sommarjobbarna, under rubriken ”Låt oss hjälpa dig i sommar – ungdomslag söker arbete”. De kan hjälpa till med exempelvis ”städning, målning, röjning och lite annat”.
Det är inget dåligt erbjudande:
”Arbetskraften är gratis, men du står för färg, plank, bensin till gräsklippare etcetera. Vi jobbar i lag om fem till sex ungdomar och har en handledare med oss.”
Först bli jag ju tvärförbannad.
Svenskt Näringslivs ranking baseras till stor del på enkäter med företagare. En av frågorna rör ”Konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen”.
Där har Region Gotland betyg faktiskt förbättrats en aning, även om det fortfarande ligger en bra bit under riksgenomsnittet. Hur blir det nästa år, när Region Gotland erbjuder samma tjänster som privata företag – men helt gratis?
Vid närmare kontroll visar det sig att tjänsterna inte erbjuds till en så vid krets som det framstår som på Regionens hemsida. Målgruppen är mer typ idrottsföreningar och områden där uppfräschning kommer allmänheten snarare än privatpersoner till del, som stränder.
Därmed är gratistjänsterna inte ett lika tydligt övertramp, men det är fortfarande gräsklippning i det riskabla gränslandet.
Gotlands rödgröna regionledning försöker bygga upp öns rykte som en tillväxt- och företagarregion. Borde man i så fall inte satsa eventuella resurser på att förmedla riktiga sommarjobb istället? Eller helst betala någon annan för att göra det.