Region med fel renommé

Ett gott rykte som arbetsgivare. Viktigt vid rekryteringar.

Ett gott rykte som arbetsgivare. Viktigt vid rekryteringar.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-11-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är stor skillnad mellan olika förvaltningar i Region Gotlands senaste medarbetarenkät. Du kan läsa mer om hur medarbetarna ser bland annat på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och på Samhällsbyggnadsförvaltningen i dagens GA. Jag ska fokusera mer på hur en specifik fråga besvaras av Region Gotlands medarbetare som ett enda stort kollektiv.

Kan du rekommendera Region Gotland som arbetsgivare? På den frågan ger bara 46 procent ett positivt svar. Mindre än hälften. Det är mindre än i fjol (51 procent) men mer än 2012 (41 procent). Framförallt är det ett alldeles för dåligt resultat oavsett vilken enkät och vilket år vi talar om.

Men det är ju inte bara Region Gotland som gör en medarbetarenkät. Det gör snart sagt varje kommun, med eller utan självaktning. Hur står det till i andra kommuner? Ställer de samma fråga?

Jo då. Det är det många som gör. Och många får ett betydligt bättre resultat än region Gotland, visar det sig efter en enkel sökning på nätet.

I Gävle kommun vill 80 procent av medarbetarna rekommendera kommunen som arbetsgivare. I Hultsfred är det tre fjärdedelar, liksom i Eslöv (75 procent, även om den siffran är ganska gammal). I Borlänge kommun vill 88 procent av dem som besvarat enkäten rekommendera kommunen som arbetsgivare.

Region Gotland framstår alltså inte i speciellt fördelaktig dager i en jämförelse. Det finns för all del kommuner där resultatet är ännu sämre. Jag snubblade över en. Inte ens var tredje anställd rekommenderade Haninge kommun som arbetsgivare i den enkät jag fann.

Men att vara något bättre än Haninge är inte gott nog. Regionen är en stor arbetsgivare med verksamheter som är oerhört viktiga för många fler än de anställda. Och vi står inför stora pensionsavgångar. Ett dåligt rykte som arbetsgivare kan naturligtvis innebära stora rekryteringsproblem. Och sjukvårdens stora behov av hyrpersonal visar att det problemet redan blivit för stort.

Det är många som drömmer om att bo på Gotland. Det borde inte vara så förbålt svårt att fylla lediga tjänster.

Kommuner borde kunna vara populära arbetsgivare. Anställningen är förhållandevis trygg och de anställda finner i hög grad arbetsuppgifterna meningsfulla och viktiga. Men samtidigt visar ju andra undersökningar exempelvis att anställda i privata vårdföretag är både nöjdare och friskare än kollegorna i offentligt drivna verksamheter. Det är något med hur arbetet styrs och organiseras som gör kommunala verksamheter sämre i detta avseende. I genomsnitt.

Men det finns ju inget förutbestämt i detta. Som Region Gotlands medarbetarenkät visar är det stor skillnad mellan olika förvaltningar. Och som andra kommuners medarbetarenkäter visar är det stor skillnad mellan olika kommuner. Kommuner och därmed närbesläktade regioner kan vara goda arbetsgivare. De kan ha anställda som gärna rekommenderar dem som arbetsgivare.

Det är ingen lätt sak att förändra en organisations kultur och stämning. Speciellt inte i en stor organisation med många chefer och en ekonomi som inte går ihop. Men Region Gotland behöver förändra sig själv för att därigenom förändra den bild Regionens egna medarbetare har.