Pilotstrejken borde få regeringen att agera

Statsministern i regeringsplanet. Som han är glad inte hämmas av strejken?

Statsministern i regeringsplanet. Som han är glad inte hämmas av strejken?

Foto: Henrik Montgomery / TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-06-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Pilotstrejken fick mig att ifrågasätta konfliktreglerna i måndagens ledare. Kring 400 piloter strejkar och förutom motparten SAS så drabbas hundratusentals resenärer av deras envisa kamp för ytterligare privilegier. Ska de verkligen få ha utpressningsmöjligheten att strejka, när det innebär att en helt central samhällsfunktion lamslås? Jag undrade också om:

”Ska ön verkligen kunna hållas som gisslan i en konflikt mellan piloter och deras arbetsgivare?”

Fler har varit inne på samma linje. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne kommenterade SAS-strejken i Dagens Industri i går:

”Vi måste kunna prata om proportionalitet och fråga oss om konflikten är rimlig”.

På ledarplats beskrev Dagens Industri de villkor SAS piloter lever under i dag, efter att staten vid två tillfällen för några år sedan räddat företaget genom att gå in med miljardbelopp av skattebetalarnas pengar:

”De jobbar fortfarande mindre än snittsvensken, 185 dagar per år mot 253. Deras utbildning är kortare än de flesta akademikers, två år plus praktik, men deras slutlön, strax under 100 000 i grundlön per månad, är dubbelt så hög.”

Så det är inte så konstigt om de drabbade resenärerna – och alla andra medborgare – inte har så mycket sympati och förståelse för piloternas krav.

I en TT-intervju tar Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, upp en annan hotande konflikt som riskerade att bli samhällsfarlig. Tidigare på varslades det om strejk på arbetsgivarförbundet Almegas område, en konflikt som innebar ett allvarligt hot mot samhällsviktiga IT-system. Det hotet realiserades tack och lov inte, men bland annat denna händelse och pilotstrejken får Peter Jeppsson att dra slutsatsen:

– Vi håller på att titta på vad som behöver göras, men jag skulle tro att det inte räcker med att parterna hanterar det här utan jag skulle faktiskt tro att det behövs lagstiftning kring det här med samhällsfarlighet.

Ja, när man hör pilotfacket uttala sig så förstår man ju varför ansvaret för att ta samhällsansvar inte kan överlåtas på parterna.

Även Företagarnas vd Günther Mårder aktualiserar att strejkrätten behöver modifieras för viktiga funktioner i dagens moderna samhälle.

”Infrastrukturen är helt avgörande för att samhället ska fungera och där är flygindustrin en otroligt viktig pelare. Vi har redan inskränkningar i strejkrätten för all ’blåljusverksamhet’. Man kan fundera över om flygsektorn blivit så pass viktig i dagens värld att den bör omdefinieras och också få en annan status när det gäller strejkrätten.”

Men är det någon som tror att den rödgröna regeringen vill eller kan ta en strid och axla det samhällsansvar som pilotfacket saknar?