På Gotland byggs det inte på 30 månader

Spindelväv. Har en betydligt kortare byggprocess.

Spindelväv. Har en betydligt kortare byggprocess.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Ledare Gotlands Allehanda2014-12-16 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det utsågs inget nytt S-märkt regionråd i går, för att ersätta Hanna Westerén när hon försvinner i väg till riksdagen. Det får dröja till våren. Men ryktet som for runt på regionfullmäktige i går skvallrade om Meit Fohlin.

Tja, det var ju Meit Fohlin som tillsammans med Åke Svensson representerade Socialdemokraterna i Radio Gotlands utfrågning i augusti. Tillsammans gjorde de en osedvanligt svag insats som, om intresse föreligger, fortfarande kan åhöras här:

http://goo.gl/Wj38iG

Allra sämst blev det när de skulle förklara varför Regionen tagit över driften av äldreboendet Pjäsen. Men det har ju å andra sidan inte Hanna Westerén, som då var ordfröande i socialnämnden, kunnat förklara på ett nöjaktigt sätt.

En ny lägstanivå nåddes dock när Meit Fohlin hävdade att det berodde på den borgerliga regeringens skattesänkningar, att Regionen misslyckas med att driva Pjäsen lika väl som den tidigare entreprenören.

Tja, vem ersättaren än blir så behöver det inte bli så mycket värre än det redan är.

Övergripande riktlinjer för exploateringsprocessen inom Region Gotland – det blev gårdagens tillskott till Regionens rika förråd av styrdokument och strategier. Det blir ännu ett dokument som slår fast att Gotland ska ha 65 000 invånare 2025. Och att ön (som ska vara den naturliga mötesplatsen i Östersjöregionen) ska ha ett välstånd som hör till de bästa i landet. Med mera med mera.

Jag kan ju inte påstå att dessa mål känns mer närbelägna i dag, än vad de gjorde i går morse innan fullmäktige beslutade om dessa nya riktlinjer. Det kan bero på riktlinjernas mål – att man ska kunna gå från idé/ansökan till byggstart på 30 månader – inte ter sig speciellt ambitiöst.

Riktlinjerna innehåller en del konstigheter. En påpekades av Håkan Onsjö, som undrade om det verkligen är rimligt med direktiv som bland annat säger att: ”Där så är möjligt föreskriva att anslutning ska ske till fjärrvärme.”

Ska Regionen tvångsansluta fastigheter till ett energibolag där Regionen själv är delägare?

Nej, det är verkligen inte rimligt. Speciellt som det ofta kan vara billigare för fastighetsägare att hitta egna lösningar till fastighetens energibehov, än att göra sig till gisslan hos en monopolist.

Man kan ju undra hur mycket dessa övergripande riktlinjer kan styra exploateringsprocessen.

Å ena sidan: ”För staden ska ny bebyggelse ske i anslutning till den befintliga staden... [...] Där så är möjligt överväga att förtäta för att uppnå samhällsekonomiska och strukturella vinster.”

Men å andra sidan: ”Bebyggelseutformning ska ske enligt antagna detaljplaner där de bebyggda miljöerna ska erbjuda en hög andel grön- och naturområden...”

Vi ska förtäta staden och bygga i anslutning till staden. Men med hög andel grönområden.

Det är ett under att det alls blir något byggt. Speciellt om man lägger till Vänsterpartiets krav på bygg företagen. Att de ska bygga bra bostäder som motsvarar högt ställda krav – till låga kostnader.