Överraskande drivkrafter

Drivkraft. Som från ovan.

Drivkraft. Som från ovan.

Foto: Dan Boman

Ledare Gotlands Allehanda2015-06-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nyheten om gotländska Sweprod Graphics samgående med franchisekedjan och skylttillverkaren Skyltstället i Borlänge var riktigt glädjande. Fabriken ska byggas ut och 15 till 20 personer ska anställas.

Men hur ser man på detta i Borlänge, undrade jag. Och surfade till Dalarnas Tidningar. I huvudsak positivt, visade det sig. Produktionen flyttar till Gotland men huvudkontoret blir kvar i Borlänge. Företaget har god tillförsikt inför framtiden och planerar att expandera.

På Dalarnas Tidningars hemsida snubblar jag också över en nyhet som jag var omedveten om. Ett gemensamt projekt mellan Scania och Siemens med lastbilar kan drivas med el levererad med en nygammal lösning som känns igen. En speditör från Avesta får sköta trafiken på teststräckan mellan Gävle hamn och Sandviken.

För ett par år sedan såg jag ett avsnitt av det brittiska motorprogrammet Top Gear där programledarna James May och Jeremy Clarkson körde elbilar genom Storbritannien. De hade ständiga problem med bilarna som inte hade den utlovade aktionsradien, långa laddtider och det var svårt att överhuvudtaget hitta någonstans att ladda. De landade i slutsatsen att elbilar med batterier helt enkelt inte duger. Nej, de framhöll istället radiobilarna på ett tivoli som en lösning. Kraften får, så att säga, hämtas från ovan, istället för att bilarna ska släpa runt på tonvis av resurskrävande batterier.

Bilden på Siemens och Scanias experimentella lösning för kanske snarare tankarna till tåg än till radiobilar. Men principen är densamma.

Jag vet inte vad som kommer att vara den dominerande kraftkällan för fordonstrafiken i framtiden. Vätgas, el, biogas eller något annat. Det vet ingen annan heller. Men batteriernas begränsningar har fått mig att tro att elbilen är en återvändsgränd. Kanske kan Siemens och Scania övertyga mig och alla andra om att det finns en väg framåt för eldrivna fordon.

När Danielson gick i konkurs i början av 2009 var det nog många som hade svårt att se någon väg framåt för verksamheten. Men Sweprod Graphics räddade delar av den när företaget köpte inkråmet av konkursförvaltaren. Sedan dess har verksamheten utvecklats väl och nu tas ytterligare ett långt steg när man genom fusionen med Skyltstället. Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, förklarar för Dalarnas Tidningar hur man komma att kunna ”erbjuda alla typer av skyltar till alla typer av verksamheter direkt från egen tillverkning”.

Det är svårt att sia om framtiden. Men om driftiga människor får möjlighet att utveckla sina idéer och företag ser den ljus ut.