Meit Fohlin (S), som leder öns största oppositionsparti, oroar sig över att Sverigedemokraternas sönderfall ska skada demokratin. Till Helagotland säger hon:
– Det är häpnadsväckande hur ett parti, så snart efter ett val, helt imploderar. Jag tror det spär på bilden av politiken som ett spektakel.
Jag tror inte att risken är så stor att det inträffade ska försämra bilden av partipolitiken hos gemene man. Betänk att det spektakeldrabbade partiets företrädare är de som oftast beskriver politiken som ett spektakel. Varken partiet sympatisörer eller belackare borde vara speciellt förvånade.
Jag tror ärligt talat att det sätt på vilket Sverigedemokraterna och partiets företrädare behandlas av andra partier är ett större hot mot legitimiteten för vårt demokratiska system. Somliga partier är till och med villiga att överge eller nedprioritera sina egna ståndpunkter, för att uppnå målet att isolera Sverigedemokraterna.
Jag är inte heller överens med den valanalys som Socialdemokraterna gjort på riksplanet. Valanalysgruppen kritiserar sin partiledning bland annat för att den gick till val på en med restriktiv migrationspolitik som inte förankrats hos medlemmarna.
Det är väl i och för sig riktigt. Men skadade det valresultatet? Trots politikförändringen tappade Socialdemokraterna väljare framförallt till SD. Kanske skulle Socialdemokraterna gjort ett ännu sämre val utan denna oförankrade omläggning. Och visst skadades Socialdemokraternas trovärdighet av att partiet samtidigt i regeringsställning genomdrev den så kallade gymnasieamnestin. Är det inte troligare att den bidrog starkt till det dåliga valresultatet?
Nu har ju Socialdemokraterna dessutom – för att sy ihop Januariöverenskommelsen (Jöken) med MP, C och L – åter börjat verka för en mer lössläppt migrationspolitik som kommer att innebära ytterligare påfrestningar för de redan trängda kommunerna, för statsbudgeten och, framförallt, det svenska samhället. Jag misstänker att vi under mandatperioden kan komma att upptäcka var Socialdemokraternas nya lägstanivå egentligen finns någonstans. Speciellt som valanalysen visar att inte ens traditionellt S-märkt valfläsk som familjeveckan lyckades attrahera de väljare som sannolikt inte såg hur lite extra ledighet adresserade de problem Sverige står inför.