Ölet blir inte godare om man låter det stå

Blir det något bryggeri? Eller blir det avslaget?

Blir det något bryggeri? Eller blir det avslaget?

Foto: HASSE HOLMBERG

Ledare Gotlands Allehanda2015-02-18 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har alltid tyckt att det har varit spännande med planerna på ett bryggeri där Visbys gamla hamnterminal i dag ligger. Det skulle kunna bli en fungerande produktionsanläggning för ett bryggeri som i dag av kapacitetsskäl tvingas brygga en del av sina drycker på fastlandet. Men det skulle också kunna bli en besöksattraktion, ett centrum och skyltfönster för öns livsmedel, en restaurang. En ny begivenhet med ett utmärkt läge på en plats som i dag inte är speciellt attraktiv. En plats som har få alternativa användningsområden.

Men jag har också hela tiden undrat hur man ska komma dit. I december 2013 skrev jag:

”Men eftersom Region Gotland är inblandad som fastighetsägare, så anar jag en stor sten i skon på vägen mot ett nytt bryggeri.

Det kan uppstå problem som inte så lite liknar de problem Regionen brottades med vid Leva och Kungsladorna. I den gamla hamnterminalen finns också, liksom i Kungsladorna, en hyresgäst som fått hyra billigt och göra egna investeringar i lokaler som hyresgästen inte äger.”

Den hyresgästens kontrakt löper till 2022.

Sedan dess har jag vid flera tillfällen hört mig för om det är någon lösning på väg. Jag har aldrig fått något positivt svar. Dessutom har det tillstött ett annat problem. Marken behöver saneras innan man kan bygga ett bryggeri.

Men inför gårdagens möte i regionstyrelsens arbetsutskott så kom väl ändå något slags besked. Tyvärr ett negativt sådant. Ledningskontoret har beräknat Regionens kostnader för att kunna sälja till bryggeriet. Och det visar sig att de befintliga hyresgästerna är ett betydande hinder för affären. Det skulle kosta regionen 14 miljoner kronor bara att hitta ersättningslokaler för de kontrakterade hyresgästerna, tror man. Vilket låter tilltaget i överkant, men OK. Med sanering och övrigt blir totalkostnaden 39 miljoner kronor. Det är långt över marknadsvärdet för ett par tusen kvadratmeter industritomt. Mycket mer än vad man kan plocka ut av köparen.

Affärer som kan tolkas som olagligt statsstöd till företag är ju inte så lite... tja, känsliga just nu. Såren från Hantverket 1 är så färska att de inte ens slutat blöda. Ledningskontorets förslag, inför gårdagens möte, var att den avsiktsförklaring som Regionens skrivit under tillsammans med bryggeriet bör rivas upp.

I skrivande stund har vi just fått reda på att arbetsutskottet inte alls tog ställning. Frågan skickas vidare till regionstyrelsen, utan rekommendationer eller bipacksedlar.

Det hade varit bättre om man aldrig släppt in hyresgäster med långa kontrakt i hamnterminalen. Det hade varit bättre om marken inte varit förorenad. Men nu är det som det är.

Situationen är besvärlig, obekväm och känslig. Men det innebär ju inte att man kan fortsätta att förhala frågan.

Regionen har en möjlighet att bereda plats för en stor investering på ön.

Anser man att det är värt det så kan man utrymma fastigheten, riva terminalen, sanera marken och sälja tomten till marknadspris.

Tycker man inte att det är värt det så låter man hyresgästerna, terminalen och föroreningarna vara kvar. Och bryggeriet får brygga sitt öl någon annanstans. Oklart var. Oklart om det överhuvudtaget är på ön.