I dag kan 400 asylsökande komma till Gotland. Kommer de inte i dag så kommer de snart. De har lämnat sina hemländer av olika anledningar, men de har det gemensamt att de har goda skäl. Krig, våld, förtryck eller fattigdom. Och de har, liksom kanske omkring 160 000 andra innan året är över, valt att komma till Sverige. Det kan vi inte lasta dem för. Och det vore ovanligt dumt att vara något annat än positivt välkomnande.
Under deras första tid i Sverige ska deras asylskäl prövas. Det är sannolikt att den övervägande delen av dem också kommer att få asyl. Det gäller i synnerhet dem som kommer ifrån Syrien.
När Migrationsverket och Region Gotland började planera för asylboenden på Gotland verkade det troligast det skulle bli just asylsökande från Syrien som befolkade dessa boenden. Nu kan läget tyda på att det kanske inte blir så. Under den senaste tiden har de asylsökande från Afghanistan varit betydligt fler än de från Syrien. Många kommer också från Irak.
Bland flyktingarna från Syrien finns förhållandevis många välutbildade, som i bästa fall inte står så långt från arbetsmarknaden. Men oavsett ursprung är det viktigt – både för de asylsökande och för asyllandet – att de blir en integrerad del av lokalsamhället och, så snabbt som möjligt, arbetsmarknaden.
Flyktingkrisen är en akut påfrestning för Sverige och Sveriges kommuner, vilket sätter ett hårt tryck på asylsystemet som riskerar att haverera. Om mottagandet och integrationen inte fungerar verkligen väl – bättre än de har gjort under de senaste decennierna – så kan den innebära långsiktiga svårigheter även i framtiden. Därför finns det all anledning för Sverige att nu försöka påverka flyktingströmmen i annan riktning.
Oavsett hur det går med detta:
Gotland har alla skäl – både medmänsklighet och regionalt egenintresse – att bidra till att flyktingarna får en så bra start som möjligt. Alla får kanske inte asyl. Andra väljer kanske inte att stanna på Gotland, när de får möjlighet att bestämma själva. Men vi vill ju att gotlänningarna ska bli fler och ju bättre mottagandet fungerar på Gotland desto bättre är chanserna att fler väljer att stanna för att bygga sig en framtid av egen kraft och för det gemensamma bästa.