Nu är det dags att föra bryggeriplanerna i hamn

Lotsbåt. Kan tvingas gå ut och lösa uppgiften även om det blåser.

Lotsbåt. Kan tvingas gå ut och lösa uppgiften även om det blåser.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-08-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag är det meningen att regionstyrelsen ska fatta beslut som rör Gotlands bryggeris planer på ett nytt bryggeri i hamnen i Visby där den gamla hamnterminalen står. Men det har visat sig att det finns lite smolk i glädjebägaren. De rödgröna partier som ska styra Gotland är inte överens. Vänsterpartiet har anmält avvikande mening om överenskommelsen mellan Region Gotland och bryggeriet.

Jag hoppas att regionstyrelsen känner sig mogen att gå till beslut, även om det finns intern opposition i den härskande koalitionen. Jag kan inte se något annat än att alternativet vore sämre för alla inblandade parter och intressenter.

Bryggeriet har antagligen en plan B att ta till om bryggeriplanerna i hamnen havererar.

Jag vet inte vad plan B består i, men jag kan ju göra en gissning om vad som är sannolikt. Om bryggeriet inte får vara i hamnen så lär inte bli en attraktion delvis inriktad mot besöksnäringen som man bygger. Och därmed inte heller ett skyltfönster för gotländska livsmedel.

Är man angelägen om sitt varumärke så antar jag att det blir en ny industriell bryggerianläggning någon annanstans i Visby eller närområdet. Man kan ju inte gärna i längden sälja öl med en gotländsk identitet om det inte bryggs på ön och dagens anläggning räcker inte till.

Kvar står Region Gotland som ägare till och hyresvärd i ett hus som står på förgiftad mark. Mark som rimligen måste saneras någon gång i framtiden oavsett om man lyckas skicka räkningen till förorenarna eller ej.

Gotlands bryggeri har visat sig berett att betala ett högre pris än marknadspriset för sanerad byggklar mark i det aktuella läget. Det är i sammanhanget bra att Regionen låtit göra en ny oberoende värdering. Den slutade på tio miljoner kronor, vilket är drygt ett par miljoner mer än skattningar som tidigare förekommit i debatten. Men fortfarande betydligt mindre än de 14 miljoner kronor som Gotlands bryggeri förklarat sig villigt att betala.

Finns det någon annan möjlig köpare som skulle vara beredd att hosta upp ett ännu högre överpris för en 10-miljonerstomt – säg 25 miljoner kronor – för att få möjlighet att bygga något i hamnen som vore bra för Regionen, näringslivet och medborgarna?

Inte omöjligt, så klart. Men ytterst osannolikt. Och man kan inte styra en region genom att rata allt utom önskedrömmar. Att vi kan få ett nytt bryggeri, ett nytt besöksmål och nya arbetstillfällen – samtidigt som Regionen till stor del kan finansiera giftsaneringen med mera – det måste vara gott nog.

För övrigt begriper jag inte de fantasisiffror som förekommer i beslutsunderlaget, när det gäller kostnaderna för att hitta nya lokaler för de verksamheter som i dag huserar i den gamla hamnterminalen. Där talas bland annat om en investering på 14 miljoner kronor för nya lokaler till hamnavdelningen.

Det är mig veterligen ingen brist på kontorsyta i Visby i dag. Tvärt om finns det mycket – offentligägt och privatägt – som står tomt. Region Gotland flyttade ur innerstaden och gjorde sig till hyresgäst på Visborg. Äldreboenden såldes ut i stor skala och Regionen gjorde sig till hyresgäst även där.