Nej, det är inte fritt fram för nya reor

Thrillern Hantverket 1. Vi undanber oss uppföljaren Hantverket 2.

Thrillern Hantverket 1. Vi undanber oss uppföljaren Hantverket 2.

Foto: Henrik Radhe

Ledare Gotlands Allehanda2015-08-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vinterns stora skandal, sedan Regionens företag Gneab sålt fastigheten Hantverket 1 till ett kraftigt underpris, fick i går en fortsättning. I en preliminär bedömning anser EU-kommissionen att affären INTE är att betrakta som ett otillåtet statsstöd. Affären lär därmed ligga fast, det köpande företaget Videung kan behålla fastigheten, och Region Gotland tvingas pumpa in skattemedel i Gneab för att företaget inte ska gå under.

EU-kommissionens bedömning gör inte affären ett dugg bättre. Det är fortfarande en dålig idé att sälja kommunala tillgångar för typ halva priset, även om EU-kommissionen inte har några juridiska invändningar.

Att bedömningen skiljer sig från den som gjordes då Regionen försökte skänka bort Östersol, beror för övrigt på att det nu är Regionens aktiebolag som gjort affären. Det är problematiskt att de offentligägda bolagen är en frizon där kommuner och regioner kan undandra sig insyn, och vissa lagar och regelverk. Kommunala bolag är en styggelse.

Men det finns ju andra legala invändningar att göra, när ett aktiebolags tillgångar säljs som Hantverket 1 såldes.

Tre personer fick inte ansvarsfrihet vid Gneab stämma – Åke Svensson, Sofia Wollman och Rolf Öström. Det tyckte jag var problematiskt redan då och jag skrev 28 maj att:

”Frågan är möjligen om resten av styrelsen under Åke Svenssons ordförandeskap verkligen skulle ha fått ansvarsfrihet. Att ingen reagerade med större kraft på att tiden bara gick utan att styrelsen samlades till möte är inte hedrande. Någon liten del av ansvaret borde hela styrelsen bära, när man inte agerar när något uppenbarligen inte står rätt till.”

Att affären inte går tillbaka innebär ofrånkomligen att Gneab – och därmed Region Gotland – lider ekonomisk skada. Men regionens möjligheter att agera mot dem som kan sägas ha möjliggjort skadan är avsnävade. Det är beklagligt. Men jag tycker att det är viktigt för framtiden, för att förhindra liknande händelser i framtiden, att Regionen använder de möjligheter som finns kvar. Affärer som Hantverket 1 måste få konsekvenser.

Smällen lindras av att Gneab i juni lyckades sälja företagets andra fastighet, Telefonen 5, till ett betydligt högre pris än förväntat. Fastigheten bjöds ut för 11,4 miljoner men såldes för 23,1. Men samtidigt understryker ju den försäljningen hur oerhört usel affär Hantverket 1 var. Halva priset i ena fallet, dubbla priset i det andra.