När tappar de greppet?

Arbetsmarknad och segregation. Huvudtema i Almedalen.

Arbetsmarknad och segregation. Huvudtema i Almedalen.

Foto: TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-07-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Segregationen och behovet av att förändra arbetsmarknaden så att även nyanlända med bristande utbildning kan finna en plats har definitivt blivit ett huvudtema under årets Almedalsvecka. I måndags levererade Centerpartiet förslag för nya enkla jobb. Förslag som sedan sablades ner av Socialdemokraterna och LO. Och i tisdags presenterade Stefan Löfven ett tiopunktsprogram mot segregationen. Tio punkter som var både suddiga och bleka.

Socialdemokraterna och LO håller hårt fast vid sin version av den svenska modellen. Men det är inte bara deras knogar som vitnar. Det gör även arbetsmarknaden. Under gårdagen rapporterade Arbetsförmedlingen att arbetslösheten sjunker. Men inte för alla. Den ökar bland utrikes födda och speciellt bland dem som är födda utanför Europa. Nu är över hälften av dem som är arbetslösa i Sverige inte födda i det här landet.

Arbetslösheten ökar bland utrikes födda trots högkonjunkturen och trots att den rödgröna regeringen i detta läge driver en expansiv konjunkturpådrivande politik. Den här olyckliga trenden riskerar att bli än tydligare när fler asylsökande får uppehållstillstånd och blir en del av en alltmer obalanserad arbetslöshetsstatistik.

Det blir alltmer uppenbart att regeringen ännu inte förmått inse allvaret i situationen. Hur illa ska det behöva bli innan de rödgröna förmår ifrågasätta sina egna ideologiska blockeringar? Det mänskliga priset riskerar att bli mycket högt.

Kristdemokraterna fortsatte på integrationstemat under partiets dag i går och presenterade förslag som ska bryta passiviteten under den tid som asylansökan behandlas och ge en snabbare väg till språket, samhället och arbetsmarknaden. Kristdemokraterna föreslår därför bland annat svenskundervisning från dag ett, samhällsinformation om lagar och värderingar och krav på att stå till arbetsmarknadens förfogande. Vad innebär det sistnämnda?

”Det kan handla om reguljärt arbete eller att bistå med lokalvård, matlagning eller vaktmästartjänster på det asylboende där man bor.”

Och de asylsökande som väljer att inte deltaga i programmet? Då menar KD att dagersättningen kan dras in eller reduceras.

På Gotland har frivilliga krafter starkt bidragit till att göra asyltiden mer aktiv, positiv och inkluderande. En uppgift som Migrationsverket i dag varken har eller klarar av. Det KD vill uppnå är viktigt både för Sverige och för de asylsökande.