Två timmars normalkö vid bra sommarväder. Kanske fyra timmars köande när det är som värst. Medan du väntar på färjan till eller från Fårö så hinner Destination Gotlands färja lägga ut från Visby, färdas till Oskarshamn och bilarna som kört av färjan har hunnit köra kanske tio mil mot slutmålet för resan.
Enligt Trafikverket är det bara ett par färjelinjer i Sverige där man tillämpar ett förturssystem för lokalbefolkningen. Fårölinjen är en av dessa. Det är kanske tur. Hur skulle fåröborna annars ha det, så här års? Men frestelsen måste vara stor att försöka passera som lokalbefolkning, även för tillfälliga besökare. Det förvånar mig att jag aldrig hör någonting om handgemäng och privat rättsskipning i färjekön, när semesteratmosfärens värme blir alltför pressande.
Trafikverkets beslut om det ska bli bro till Fårö lär vara mycket nära förestående. Det skulle verkligen förvåna mig om det inte blir någon bro. En bro ansågs samhällsekonomiskt lönsam redan förra gången det begav sig, för tio år sedan. Den gången stupade broplanerna på en negativ lokal opinion. Men den har genomgått ett skifte i positiv riktning.
Jag kan i viss mån ha förståelse för dem som oroar sig över konsekvenserna när Fårö blir mer lättillgängligt. Men jag har svårt att tänka mig att den trafikinfarkten skulle vara värre än kilometerlånga köer vid färjelägena. Om färjeköerna ska skrämma bort tillfälliga gäster så ter det sig inte som en speciellt effektiv metod.
En bro förbättrar dessutom kommunikationerna mellan Fårö och Gotland även under nästan elva månader av lågsäsong, när bron främst ska tjäna den lokalbefolkning som behöver goda villkor i vardagen året om. Jag kan inte se annat än att en bro är bra både för turismen och för de bofasta.