Elnätets fångar, det är vi allesammans. För att sänka våra elkostnader lite på marginalen kan vi välja i ett stort utbud av elleverantörer. Läsa på och jämföra. Men hur stor roll spelar det egentligen till exempel för en lägenhetsinnehavare, när kostnaden för nätavgiften kan vara högre än för elförbrukningen? Vi är alla gisslan hos den monopolist som äger det lokala nätet.
Det finns någon som ska värna oss gisslantagna. Myndigheten Energimarknadsinspektionen har i flera omgångar för vår räkning slagits mot energiföretagen i domstolarna. Och fått däng, eftersom regleringen av marknaden är så otydligt skriven. Summan av alla förlorade rättsfall är i princip att energiföretagen nästan är fria att ta ut vilka avgifter de vill. Även om de naturligtvis måste förhålla sig till risken att politiken kan få för sig att ta tag i problemet och omreglera elmarknaden. Det är väl detta som i någon mån kan hålla dem tillbaka. Men just nu ser jag inga tecken på att energiminister Ibrahim Baylan eller hans regeringskollegor har en sådan initiativförmåga.
Konsekvensen är att nätavgifterna stiger. För närvarande framför allt för dem som är ofrivilliga kunder hos Vattenfall, som också är huvudägare i lokala Geab. Det är Nils Holgerssongruppen, som jämför kostnaden för olika offentliga tjänster runt om i landet, som i går larmade om priserna för elabonnemang. Mari-Louise Persson, ordförande för gruppen, sade i går till SVT:
– Sedan har vi tittat på hur de stora bolagen höjer sina priser. Och där kan vi se att Vattenfall höjt sina priser allra mest, med 20 procent de senaste två åren. Jag tycker det är en jättekraftig höjning, särskilt om vi jämför med hur övriga priser i samhället har ökat under den här perioden.
Den statliga energijätten är alltså det bolag som är ”bäst” på att utnyttja sin monopolställning. Är detta anledningen till politikens oförmåga att göra något åt saken? Mer pengar till Vattenfall innebär ju i förlängningen mer pengar till statskassan. Är det den enkla sanning – och kunskapen om den statliga ägarens preferenser – som gör att Vattenfall vågar lita på att regeringen aldrig kommer att ingripa för att begränsa elnätsbolagens avgiftshöjningar?
Vattenfall skyller på stora investeringsbehov. Tyvärr tyder väl allt på att övriga nätföretag snart även inser att de också har dessa behov? Statliga Vattenfalls höjningar blir en riktkarl för hela ”marknaden”.
Tycker du att elpriset dessutom är för högt? Det har också politiska orsaker, men av en annan art. Konkurrensen på elmarknaden den rörliga elmarknaden är på många sätt hård. Men regleringar och skattepålägg har drivit upp priset. Som den drakoniska beskattningen på kärnkraftselen som nu orsakar nedläggningar, elcertifikaten och diktaten om hur mycket av elen som ska komma från förnyelsebara källor.