Mot nya djärva mål

Stark och motiverad. Det går att klättra även med onödigt tung ryggsäck i ett kallt klimat.

Stark och motiverad. Det går att klättra även med onödigt tung ryggsäck i ett kallt klimat.

Foto: Robert F. Bukaty

Ledare Gotlands Allehanda2018-01-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varför går det bra för Gotlands företag? Betyder inte det att företagarna har fel, när de besvarar enkäter på ett sätt som leder till låg ranking för Gotlands företagsklimat? Är de bara av gnälligare och mer bortskämd sort än företagarna på fastlandet?

Det är oerhört många och väldigt olika faktorer som spelar roll för hur företagandet utvecklas i en region. Geografi. Råvarutillgång. Kultur och samhällsanda. Utbildningsnivå. Attraktivitet. Rättssäkerhet. Skattenivå. Kriminalitet. Tillgång till riskkapital. Och så vidare.

Goda villkor på somliga områden kan kompensera mindre fördelaktiga villkor i andra avseenden. Sveriges geografiska läge i Europas utkant är exempelvis inte optimalt och våra skatter är förhållandevis höga. Men å andra sidan är utbildningsnivån hög, språkkunskaperna är goda, korruptionen är inte utbredd och vi har en lång historia av gott företagande.

Det finns många viktiga faktorer som talar till Gotlands fördel. Öläget är både plus och minus. Å ena sidan kan resande och transporter bli lite tids- och resurskrävande. Å andra sidan bidrar öläget till unika fördelar för Gotland som gör ön till en attraktiv plats, som dessutom har utmärkta kommunikationer åtminstone med huvudstadsregionen. Gotland är en plats som många drömmer om att bo och verka på, vilket inkluderar entreprenörer som starta och driver företag. Näringslivet är i hög grad inriktat mot hemmamarknaden och Sveriges konjunktur är god. Gotland har en stark kultur av småföretagande och har i mindre grad påverkats av de faktorer som gjort att svensk industri sysselsätter färre än förr.

Det är fullt förenligt att det just nu går bra för Gotlands företagare, samtidigt som deras kritik mot företagsklimatet är befogad. De förtjänar att tas på allvar när de har synpunkter exempelvis på Region Gotlands göranden och låtanden.

Tänk på hur bra det skulle kunna gå för ön, om villkoren för företagande vore ännu bättre. Det vore välkommet. Gotland är ju en region som trots sin småföretagarkultur har ovanligt många offentligt anställda och ovanligt många statliga tjänster jämfört med andra regioner. Senast jag kollade var det bara två län, Uppsalas och Norrbottens, som hade en större andel statliga jobb än Gotland.

Gotland behöver fler, framgångsrikare och växande företag. Vi behöver göra allt vi kan för att företagandet ska växa sig än starkare.