Miljöpartiet har en svår identitetskris

Obekväm. Åsa Romson håller presskonferens med Stefan Löfven om åtgärder med anledning av flyktingkrisen.

Obekväm. Åsa Romson håller presskonferens med Stefan Löfven om åtgärder med anledning av flyktingkrisen.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-01-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det kostar på att sitta i regeringsställning och kompromissa, speciellt i ett parti där både ledning och sympatisörer är ovana vid situationen. Och regeringens sent påkomna och hafsigt genomförda försök att hantera flyktingkrisen blir därför extra svåra att hantera för Miljöpartiet.

Sifo presenterade i helgen en opinionsundersökning om id-kontrollerna vid gränsen till Danmark. Kontroller vars syfte är att det ska komma färre asylsökande till Sverige, eftersom asyltrycket blivit högre än vi förmår bära på ett bra sätt.

Undersökningen visar att väljarna i hög grad tycker som de partier de säger sig sympatisera med. Exempelvis tycker en tydlig majoritet av de tre största partiernas väljare – Socialdemokraternas, Moderaternas och Sverigedemokraternas – att det är bra att gränskontrollerna införts. Inom Vänsterpartiet tycker en stor majoritet att gränskontrollerna är en dålig idé.

Miljöpartiet sticker ut. Partiet står bakom gränskontrollerna och sitter i den regering som infört dem. Men bland partiets väljare är det hela 78 procent som tycker att gränskontrollerna är en dålig idé. Bara 16 procent står bakom partiledningen. Men frågan är ju om ens partiledningen står bakom partiledningen. Mer kluvet än så kan det inte bli.

Det innebär naturligtvis en oerhörd påfrestning för Miljöpartiet. Och med tanke på hur stor del migrationsfrågorna nu tar av debatten, så måste man fråga sig om Miljöpartiet kommer att härda ut.

Vore det inte bättre att lämna över till exempelvis en socialdemokratisk minoritetsregering och degradera sig till den bekväma oppositionsrollen som man är van vid, där man slipper ta hänsyn till svåra realiteter?

Jesus skulle inte ha tyckt om Sveriges förändringar i migrationspolitiken, sade ärkebiskop Antje Jackelen i Ekots lördagsintervju. Även om hon klokt nog tvekade inför att dra slutsatser om vad någon som levde för tvåtusen år sedan skulle ha tyckt.

Själv är jag rätt trött på den som nu kallar det ”en skam”, när Sverige nu tvingas till åtgärder efter att ha tagit emot fler flyktingar per capita än något annat EU-land.

Jag vill att Sverige ska vara ett öppet land, men det finns ett ännu mer grundläggande och långsiktigt ansvar att se till att Sverige förblir ett fungerande och fredligt land som även i framtiden kan ta ett stort internationellt ansvar. Att vi nu tvingas införa gränskontroller visar att vi på senare år misslyckats med denna balans. Om vi vill att Sverige in framtiden ska bli ett land som kan ta emot ännu fler flyktingar, så måste vi också omdana vårt samhälle så att det blir bättre på att bereda plats för nykomlingar. Det ställer i så fall stora krav på att vi förändrar bland annat arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.