Var fjärde julklapp kommer att handlas via datorn eller en smart telefon, enligt Handelns utredningsinstitut. E-handeln på nätet växer och det snabbt. Det bekräftar exempelvis även Postnords E-barometer, som menar att e-handeln ökade med 21 procent under andra kvartalet i år.
Detta får naturligtvis effekter för handeln och för den regionala ekonomin. Pengarna från mer och mer av hushållens inköp försvinner någon annanstans. Istället för att försörja lokala företagare och deras anställda, så spenderas pengarna hos nationella eller rent av internationella e-handelsföretag på annan ort.
Cityhandeln kläms dessutom lokalt från annat håll. Av stora butiker, ofta tillhörande stora kedjor, i städernas utkanter.
Det är klart att man kan moralisera över det här. Men det kommer inte att hindra folk att göra sina inköp på det sätt som de tycker passar dem bäst, oavsett om det är bekvämlighet eller pris som de prioriterar. Man ska ju inte blunda för att e-handeln har positiva konsekvenser också. Det är lättare att bli en informerad konsument om man med några sökningar kan få information om sådant som utbud, prisjämförelser, kvalitet, testresultat, användaromdömen med mera. E-handeln kommer att fortsätta växa. Frågan är vad vi gör för att hantera denna utveckling på ett bra sätt.
Handlarna känner av förändringen in på bara skinnet. Just julhandeln är exempelvis en tid då många handlare upplever (eller upplevde) ett uppsving som ska kompensera för de andra tider på året då försäljningen går trögare. Det gäller att finna sin plats på den nya marknaden, via utbud, service eller någon annan del av köpupplevelsen. Det finns ingen annan att skjuta över det ansvaret på.
Men samtidigt faller det ett annat ansvar på lokala beslutsfattare. För det första gäller det ju att inte lägga sten på prövade handlares börda, genom att fatta beslut där man inte tänker på konsekvenserna för handeln. Även om e-handeln växer så är butikerna fortfarande en mycket viktig del av det lokala näringslivet under överskådlig framtid.
En annan fråga rör stadsmiljön. Hur skapar man en levande och fungerande stadsmiljö i en situation där den lokala handeln är utsatt för en i många fall global konkurrens? Hur påverkas stadsmiljön om den lokala handeln tar allt färre kvadratmeter och butikslokaler i anspråk? Hur kan man skapa en stadsmiljö som är anpassningsbar och ger möjlighet för den lokala handeln att söka nya sätt att möta den nya konkurrensen?
Vilka nya verksamheter kan bidra till att hålla staden vid liv?
Det är oerhört viktigt att en stad är en uppskattad plats där människor trivs och frodas. Jag ska inte måla fan på väggen. I Sverige har stadskärnorna ännu inte lika stora problem som många städer i USA, där stadskärnorna sedan länge nästan helt har utarmats. Men i USA pågår ett målinriktat arbete med att vända den utvecklingen. Vi borde tänka mer på hur vi kan förhindra att vi hamnar i den situationen