Med dagens försvar är värnplikt svårt att försvara

Värnplikt? Men det är bara en liten del av varje årskull som försvaret har bruk för.

Värnplikt? Men det är bara en liten del av varje årskull som försvaret har bruk för.

Foto: Staffan Lövstedt/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-01-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Återinför värnplikten, tycker mer än sju av tio svenskar (72 procent). Den överväldigande majoriteten (87 procent) vill dessutom att både män och kvinnor ska kunna tvingas göra den. Bara 16 procent tycker att det är en dålig idé att återinföra värnplikten, enligt en opinionsundersökning från Ipsos som publicerades i Dagens Nyheter tidigare i veckan.

Men mot slutet, innan värnplikten avskaffades, behövde ju försvaret bara en bråkdel av varje årskull. Dessutom en bråkdel bara av pojkarna. Vad skulle försvaret, med de dimensioner och ambitioner som det har i dag, ta sig till med över hundratusen rekryter varje år? Kängputsningsläger i Norrlands inland?

Jag tror inte att Ipsos opinionsundersökning ska tas så bokstavligt. Och detta av flera olika anledningar.

För det första så tror jag att det handlar om att många gärna skulle se att den generation som är på väg in i vuxenvärlden får lära sig att veta hut, kliva upp på morgonen och bädda sängen. Så har synen alltid varit på nästa generation, ända sedan civilisationens vagga började gunga i den grekiska övärlden.

Men jag tror inte att militärtjänstgöring nödvändigtvis danar bättre människor. Visst får man lära sig en hel del både om sig själv och andra. Men jag minns också en minst sagt grabbig tillvaro som kunde verka förgrovande.

För det andra handlar det delvis om avundsjuka. Själv tillgör jag dem som gjorde lumpen i maximala 15 månader, som i efterhand inte kändes som det bästa sättet för en 19-åring att förkovra sig. Men varför ska dagens illbattingar komma undan? Skulle man kunna fråga sig, om man är så lagd.

För det tredje är det ju lätt att lösa ett problem genom att tvångsrekrytera andra att lösa det. Och det är ju precis vad denna opinionsundersökning innebär. Dagens 19- till 99-åringar vill lösa samhällsproblem, genom att offra X antal månader av livet för dem som i dag är under 18. Så generöst av dem.

För det fjärde är det nog så att många tänker sig värnplikt som en slags "samhällsplikt" som ska lösa bra många fler problem än försvaret. Det blir i deras värld en insats mot ungdomsarbetslöshet och för äldrevård, vägbyggen, miljövård eller vad som än anses behjärtsvärt.

Jag tror att det man främst kan ta med sig från Ipsos opinionsundersökning är att det finns ett växande engegemang för försvaret. Men det innebär ju inte att det är rimligt att lösa försvarets personalproblem genom att via värnplikt tvinga en liten, liten andel av varje årskull att offra sig för det gemensamma bästa. Med ett så litet försvar som Sverige nu har är det rimligare att de många betalar för de få (och frivilliga) som ska bemanna försvarsmakten.