Matris överkokt?

Hälso- och sjukvården på Gotland. En överkokt röra som måstestyras och organiseras annorlunda.

Hälso- och sjukvården på Gotland. En överkokt röra som måstestyras och organiseras annorlunda.

Foto: Henrik Radhe

Ledare Gotlands Allehanda2016-06-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den största anledningen till Region Gotlands underskott är att hälso- och sjukvårdsnämnden inte lyckas få kontroll över sin ekonomi. Efter årsskiftet överraskade nämnden med ett underskott på 123 miljoner för år 2015 – hela 26 miljoner mer än i en prognos som presenterades så sent som i november i fjol. Kritik har riktats mot styrningen av hälso- och sjukvården, bland annat från revisorerna. 2016 har inte alls börjat bra, det väntar nya stora underskott, och budgeten betraktas redan som mer eller mindre irrelevant. Som ett nyårslöfte man aldrig planerade att hålla.

I går dryftade regionstyrelsen sparplaner för åren 2017 till 2019. Om man ska lyckas få ordning på Regionens ekonomi så kommer det att innebära stora förändringar för verksamheten. Ändå är det inte alls hälso- och sjukvården som ägnas störst intresse nu när ekonmin ska styras upp. Det är som om hälso- och sjukvården är ett så omfattande moras att de rödgröna inte vågar sig ut i den terrängen, rädda för att sugas ner av kvicksand och aldrig ses igen.

Liberalerna intog under gårdagen en helt annan hållning och presenterade ett förslag för hur man radikalt kan ändra det sätt på vilket hälso- och sjukvården styrs, organiseras och bedrivs. Ett förslag som utformats med mycket input från dem som arbetar inom sjukvården och är väl förtrogna med verksamheten och dess problem.

Liberalerna dömer ut den matrisorganisation som lanserades strax före decennieskiftet. Den har, trots att den nu haft en lång inkörningsperiod, aldrig fungerat som det var tänkt. Liberalerna skriver att "denna struktur är direkt skadlig och bidrar till den oreda som föreligger i såväl ekonomi som ledningsstrukturer".

Inom en matrisorganisation är en befattningshavare underställd och ansvarig inför mer än en chef eller funktion. Förhoppningen är att olika verksamheter på detta sätt ska kunna samordnas bättre och effektivare. Men det är ju inte givet att man lyckas med att etablera en sådan kultur. Och matrisorganisationen har också nackdelar. Beslutsvägarna kan bli långa och oklara. Det uppstår intressekonflikter. Olika chefer kan ge olika besked och instruktioner, motstridiga sådana. Dessa och andra faktorer kan i sin tur leda till vantrivsel och stress bland de anställda som upplever stor osäkerhet om vad som egentligen gäller.

Matrisorganisationen introducerades i privata företag, där man arbetar under konkurrens, ekonomiska realiteter (företagets överlevnad) och tydliga mål. Dessa villkor gäller inte inom hälso- och sjukvården på Gotland, speciellt som man tycks ha fri dragningsrätt på mer pengar när de tryter.

Istället för den röriga matrisorganisationen, där beslutsfunktionerna är så sammanflätade och dunkla att ansvaret avdunstar och de goda idéerna fryser till is, föreslår Liberalerna en plattare organisation med klinikchefer som har ett tydligt mandat. Och ett tydligt ansvar.

Det skulle innebära en återgång till en organisation som mer liknar den som existerade innan matrisorganisationen. Men det är kanske nödvändigt. Något måste definitivt göras.