Löfven får en inblick i den danska skallen

Hårig fråga. För Stefan Löfven.

Hårig fråga. För Stefan Löfven.

Foto: Jens Bornemark/TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-11-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverigedemokraterna delar ut vårdslöst formulerade flygblad, bland annat i den grekiska övärlden, för att övertyga flyktingar om att åka någon annanstans än Sverige för att söka asyl. Samtidigt har regeringen (åtminstone S-delen) gjort en helomvändning och ägnar sig åt ungefär samma sak – flyktingbortskrämning – om än med andra metoder. Och hittills med bristande framgång.

Dessutom går det inte en dag utan att Stefan Löfven eller något av hans statsråd förklarar att Europa måste hjälpa oss att lösa vår flyktingkris. Europa är måttligt imponerat. Jag skrev i förra veckan om hur Danmarks integrations- och bostadsministern Inger Støjberg såg på saken:

– Sverige har under många år fört en oansvarig flyktingpolitik. De har själva satt sig i denna situation.

Sverige har pekat ut Östeuropas länder, som länder som borde ta ett större ansvar för flyktingskrisen. Utrikesveteranen och Östeuropaexperten Richard Swartz skrev i Dagens Nyheter om hur man I Östeuropa ser på Sveriges situation. Det tycker att vi:

”...alldeles frivilligt har vi försatt oss i knipa och förväntar oss nu hjälp från andra EU-stater som med sin egen praxis ­redan visat vad de tycker om svensk flyktingpolitik”.

Den danska tidningen Berlingske Tidende skrev till helgen ledare under rubriken ”Svensk panik”, om hur ”Sverige skickat ut inbjudningar i världen och nu stänger dörren till festen”.

Det finns, menar Berlingske, två krafter som påverkar flyktingströmmen. Det som får flyktingarna att lämna den plats de befinner sig och Europas dragningskraft. Sverige har genom bland annat generösa asylregler, permanenta uppehållstillstånd och goda villkor för familjeåterförening – samtidigt som vi utropat oss själva till en humanitär och moralisk stormakt – skapat en situation där dragningskraften blivit större än vi klarar av.

Berlingske konstaterar:

”De svenska politikerna har med sina öppna armar och sina öppna hjärtan bjudit in en flyktingström som blivit omöjlig att överblicka.”

Den svenska allmänheten är inte heller imponerad.

Aftonbladet publicerade i går en opinionsundersökning som företaget beställt av Inizio. Av den framgår att 63 procent svarar ”nej” på frågan om regeringen tar tillräckligt ansvar för flyktingsituationen eller inte. Bara 25 procent svarar ”ja”.

Har allmänheten förtroende för Stefan Löfvens sätt att sköta frågan? ”Mycket litet förtroende” säger 53 procent. ”Ganska litet förtroende” säger 11 procent.

Sexpartiuppgörelsen om migrationspolitiken verkar inte ge någon som helst effekt på förtroendet. Förmodligen därför att den inte påverkat migrationen.

Sverige har ägnat mycket tid till att läxa up andra EU-länder om hur de borde vara och vad de borde göra. Även när det gäller nordiska grannländer som Danmark och Finland så reduceras skildringen av deras politiska liv ofta till en nidbild. Än värre är det med länderna i öst. Det borde inte förvåna när de nu förhåller sig kallsinniga till Sveriges situation. Det inrikes förtroendet för regeringen tycks inte heller stiga av impotenta böner till omvärlden. Det bidrar INTE till en känsla av att regeringen har läget under kontroll, eller är på väg att få det. Ord kommer inte att räcka för att återvinna det förtroendet.