Det pågår ett avancerat krig mot Sverige, skrev Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski i helgen som gick (3/9). Med de orden inledde också Timbro Medieinstituts, TMI, chef Mats Olin ett seminarium på onsdagen om Putins propagandakrig och svenska mediers källkritik.
TMI har gått tillbaka i arkiven ett och ett halvt år i syfte att undersöka hur ryska källor används i artiklar från nyhetsbyrån TT som är underleverantör till i princip alla svenska mediehus. Av granskningen framkommer att TT i minst tio nyhetstelegram de senaste 18 månaderna har refererat till statskontrollerade ryska källor utan att förklara för läsaren vilken typ av kanal det handlar om.
Det gäller användande av TASS, som grundades redan under tsartiden och sedan blev Sovjetunionens flitigt använda propagandakanal, och RT, tidigare känd som Russia Today och med sin blandning av lögner och nyheter vänder sig till en icke-ryskspråkig publik, men även Sputnik, som är en ren propagandasajt. Gemensamt för dessa kanaler är att de ägs av ryska staten och kontrolleras av Kreml och används för att sprida desinformation. Även privatägda Interfax oberoende kan ifrågasättas.
Mats Johansson, redaktionschef på TT, medverkade på seminariet och förklarade att redaktionen inte använder de statskontrollerade ryska medierna som enskilda källor utan att verifiera innehållet mot internationella nyhetsbyråer. Trovärdighet är fundamentalt, poängterade han och såg anledning till självkritik.
Vikten av att media förhåller sig självkritiskt lyfte även Wolodarski välkommet fram i sin artikel från i helgen. DN prydde senast häromveckan sin förstasida med en bild på Vladimir Putin och en okritisk rubrik gällande den ryske presidentens intentioner.
Gedigen källkritik är nödvändig. Det kan också ifrågasättas om de ryska regimtrogna källorna alls ska användas annat än för att påvisa hur Kreml sprider propaganda, i synnerhet i rapporteringen av kriget i Ukraina, då de genom detta får legitimitet, menade Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan. Svenska journalister är vana att låta ”båda sidor” ge sin bild av en händelse – men den logiken fallerar när en sida systematiskt blandar myter och fakta.
Statsvetaren Stefan Olsson, som också deltog i seminariet, lyfte fram att svensk media generellt ändå har en god bevakning av Ryssland, men att det definitivt finns förbättringar att göra, inte minst kunskapsmässigt. Han betonade det faktum att Ryssland använder media militärstrategiskt – medan Sverige har avvecklat det psykologiska försvaret som fanns under kalla kriget.
Stefan Olsson förklarade också att propagandan inte främst sprids för att övertyga, utan om att skapa rökridåer. När media och makthavare är upptagna med att förhålla sig till lögnerna uppstår tidsutrymme. Tilliten till olika uppgifter undermineras.
Att framförallt media ständigt strävar efter skarpare källkritik och kunskap är nödvändigt – för det enda vapnet mot lögnen är sanningen.