Uppgiften är monumental, om Sverige ska kunna integrera alla flyktingar och ge dem tillträde till arbetsmarknaden. Bland annat detta framgår mycket tydligt i en intervju med Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på företagarorganisationen Almega. Intervjun kan ses på Axess tv-kanal eller på hemsidan: axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=7633.
(bara som en konsumentupplysning för läsare: Li Janssons intervjuare i Axess TV är min bror.)
Enligt Li Jansson finns det idag 300 000 flyktingar i Sverige med lite eller ingen utbildning, som inte arbetar. Och långtifrån alla är öppet arbetslösa. I dag räknar man med att det tar 15 månader att behandla en asylansökan, en siffra som riskerar att stiga. Därefter är det dags för två år på Arbetsförmedlingens program för nyanlända. Och efter det är det sex procent som går vidare till ett reguljärt arbete.
Li Janssons sammanfattande beskrivning:
– Vi betalat för integrationspolitik som inte fungerar.
Men allt är inte nattsvart. Även om resultatet av integrationsarbetet i dag är uselt så finns det mycket man kan göra – även lokalt – för att förbättra förutsättningarna för att nykomlingar ska komma i arbete och integreras.
Det behövs fler enkla låglönejobb. Regeringen och stora delar av fackföreningsrörelsen står i vägen för detta. Så är det. Men Sveriges kommuner kan inte luta sig tillbaka och ge upp bara för den skull. De kan inte överlåta allt ansvar på aktörer på nationell nivå. Fler enkla jobb är en viktig del av det som måste till, men det finns flera andra viktiga delar. Och dessa råder man i hög grad över på lokal och regional nivå.
Li Jansson har sammanställt en lita på 15 reformer som tillsammans skulle kunna ge 290 000 nya jobb.
Störst sysselsättningseffekt ger ett bättre företagsklimat, när det gäller allt från tillståndhantering och bygglov till hur företagen bemöts och behandlas. Och på detta område finns det ju mycket för Region Gotland att göra, med tanke på hur Regionen placerar sig i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Nykomlingar kan själva starta företag eller hitta en anställning genom att det skapas företag bland befintliga och nystartade företag inom den befintliga befolkningen.
En vuxenutbildning som är anpassad och avpassad till omvärlden är också viktig. Inom vuxenutbildning där företagen är engagerande och har inflytande så går 70 procent av eleverna vidare till riktiga jobb.
Li Jansson berättar om lyckade program för integration och arbete som hon hämtar från Sverige och från utlandet. Från Storbritannien där de utrikes födda har högre sysselsättningen än britterna själva. (Sverige är i detta avseende sämst i hela OECD.) Från Australien. Från Trosa, Avesta, Nacka och Växjö.
Sverige har misslyckats när uppgiften var mindre. Nu MÅSTE vi lyckas samtidigt som uppgiften blivit svårare och mycket större.
Och vad har Stefan Löfven att komma med? 5 000 beredskapsarbeten till år 2020.
Det skulle kunna kallas löjeväckande otillräckligt om det inte vore för en sak. Det är inte det minsta kul att vi i detta läge har en så handfallen regering som inte förmår ompröva gamla dogmer.