Karaoke på Företagardagen

Kjell A Nordström. Cerebralt huvudnummer.

Kjell A Nordström. Cerebralt huvudnummer.

Foto: Ruud, Vidar

Ledare Gotlands Allehanda2015-10-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Företagardagens huvudnummer var professorn, nya ekonomin gurun och författaren (med mera) Kjell A Nordström. Och det är fullt begripligt varför han är så efterfrågad. Han bjöd på ett pärlband av iakttagelser som ställer invanda föreställningar på huvudet. Världen vänds ut och in, sedan bak och fram och slutligen upp och ner. Insikter och åsikter om vilka företag som är framgångsrika och varför andra tappar bort det som tidigare gjorde dem framgångsrika. Hur utvecklas rekryteringen på företagen när allt fler är högutbildade? Hur förändras företagen i en kaotisk ekonomi där framtiden blivit oförutsägbar och omöjlig att planera för? Hur förändras bilden av framgång och misslyckanden när trial and error blivit en nödvändig del för att utveckla ett företag? Ett smörgåsbord för den som är intresserad av företagar- och/eller samhällsfrågor.

Men jag tänkte koncentrera mig på hans avslutande poäng, där han berättade om hur han varit och lyssnat på ett föredrag av den amerikanske litteraturvetarikonen Harold Bloom. Bloom avslutade med att skaka om de lyssnande läsarna med att säga ungefär:

– Kom ihåg att det bara finns 27 böcker som ni verkligen behöver läsa. Resten är kopior. Litterär karaoke.

Och så kastade han fram en lista på de 27 böcker som han ansåg värda att läsa för sin originalitet.

På väg hem från det föredraget tänkte Kjell A Nordström ett steg till. Han såg karaoke överallt. Hotellkedjor med karaokehotell som tillhandahåller samma tjänster på samma sätt som sina stora konkurrenter. Karaokebilar som är intill förväxling lika varandra. Företag som har ungefär samma kunskap och kompetenser och kopierar varandra.

Tidigare under föredraget hade Kjell A Nordström talat om att det krävs ett temporärt monopol – att man tillhandahåller en vara eller tjänst som är eller upplevs som unik och svårersättlig – för att ett företag verkligen ska kunna tjäna stora pengar. Och han avslutade, med hjälp av Harold Bloom, med att slå ett slag för originaliteten.

De gotländska företagarna uppskattade verkligen huvudtalarens framträdande. Men hur många låg hemma i sängen sedan på kvällen, vakna men med ljuset släckt, och funderade över hur just deras företag är unikt. Eller hur det skulle kunna bli det.

Det skadar säkert inte. Förhoppningsvis inte. Oavsett om man driver ett hotell, en restaurang, en verkstad eller ett livsmedelsföretag så finns det goda skäl att sticka ut och vara annorlunda – på ett bra sätt.

Men det förtjänar också att påpekas att det finns väldigt många framgångsrika författare, som tjänar massor av pengar, som ändå inte får vara med på Harold Blooms lista. Där fanns Shakespeare och Ibsen, men inte exempelvis den nyligen avlidne Henning Mankell. Mankells storsäljare är inte banbrytande och originell litteratur. Wallander gillar opera men böckerna är karaoke, variationer på ett bekant och ofta använt tema. Men Mankell är en god berättare och det kan räcka för att lansera hela den svenska deckargenren för en internationell publik.

Verklig originalitet kan vara en stor tillgång. Men med tillkämpad originalitet kan det bli som med hipsters – nästan alla är originella på samma sätt.