Kappsegling om resenärerna

Ralph Axelsson, vd för Gotlandsbåten. Sjösätter trafiken 28 april.

Ralph Axelsson, vd för Gotlandsbåten. Sjösätter trafiken 28 april.

Foto: Tobias Wallström

Ledare Gotlands Allehanda2016-02-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag sjöng konkurrensens lov 21 januari, i en ledare om Destination Gotlands nya tidtabell och trafikupplägg inför sommaren. För mig var det uppenbart att monopolisten drivits till förändringar som kunde vara positiva för Gotland och resenärerna, tack vare att det nu fanns en konkurrent. Även om denna konkurrent ännu inte lämnat startgroparna. Eller snarare kajen.

Samma analys gjorde Gotlandsbåtens vd Ralph Axelson vid gårdagens presskonferens om bolagets tidtabell, prispolitik, trafikupplägg med mera. Även när det gäller priserna har Destination Gotland anpassat sig till den nya situationen och erbjuder plats för fler resenärer till ett lägre pris än föregående somrar.

Så hur kan Gotlandsbåten hävda sig i detta nya läge? Det får sommaren utvisa, men det är tydligt att de båda färjeoperatörerna vänder sig till något olika grupper av resenärer och det avspeglar sig i prissättningen.

I en jämförelse mellan rederierna blir Gotlandsbåten som mest konkurrenskraftig för en grupp fastlänningar i en vanlig personbil.

Är du däremot en gotlänning som är ensam i bilen – som rent av har något på släp – så är det sannolikare att det blir billigast att åka med Destination Gotland.

Vem man åker med (mellan 28 april och 4 september) beror på var ni bor, hur många ni är, vad ni åker i (om något), vart ni ska och när. Det finns inget givet svar på frågan. Kanske kan överfartstiden också vara en faktor. Gotlandsbåten blir något snabbare på den norra linjen och betydligt snabbare (drygt två timmar) till och från Västervik än vad Destinationen är till och från Oskarshamn.

Men det är givet att konkurrens innebär fler avgångar till (eller från) fler hamnar, ökad passagerarkapacitet, nya möjligheter till utveckling för besöksnäringen och nya villkor för passagerarna. Valfrihet mellan fler alternativ.

Jag hoppas satt det går bra för Gotlandsbåten av den enkla anledningen att jag vill att konkurrens ska bli det nya normaltillståndet under den mer trafikintensiva delen av året. Idealet vore givetvis konkurrens året om.

Finns det något som jag oroar mig över just nu, så är det vad som ska ske under lågsäsong (huvuddelen av året) från och med 2017.

I den nya upphandlingen av den subventionerade trafiken så försvann taket för genomsnittspriset för fastlänningar. Under en stor del av året är flyget den enda konkurrent som Destination Gotland har. Vad händer då med färjepriserna för fastlänningar, om Destination upptäcker att man kan höja priset utan att bli av med alltför många resenärer? Detta kan bli ett hinder för utvecklingen utanför högsäsong.