Somliga flyr kriget. Andra flyr förtryck eller för att de tror sig kunna få en bättre framtid någon annanstans än i hemlandet. För många är Europa målet. Och Europa anser sig, av olika skäl, inte kunna ta emot dem alla.
De reguljära migrationsvägarna till Europa har i stor utsträckning täppts till. Flyktingarna har istället sökt andra vägar. Ofta riskabla resor arrangerade av samvetslösa profitörer på de nödställda och de desperata. Och Europa har indirekt sanktionerat trafiken genom att låta detta bli den mest öppna vägen in i Europa.
EU förhandlar med Turkiet om förslag som åtminstone kan göra något för att mildra dessa problem. Enligt förslaget ska flyktingar som över havet tar sig från Turkiet till Grekland kunna skickas tillbaka till Turkiet. Men när det gäller flyktingar som ursprungligen kommer från Syrien så ska Europa åta sig att ta emot reguljära migranter som i dag befinner sig i Turkiet. En för varje irreguljär migrant som skickas tillbaka till Turkiet.
Att man på detta sätt öppnar en väg för reguljär migration av syrier från Turkiet till Europa är bra. Men å andra sidan innebär det att Europa köpslår med en regim som utvecklas i helt fel riktning.
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, skrev i går om hur uppgörelsen kan kosta EU mycket mer än de tre miljarder euro som Turkiet har utlovats:
”När Erdogans Turkiet tycktes vara på rätt väg och gjorde stora framsteg var Europa kallsinnigt till att släppa grannen i öster in i EU-värmen. I dag tystas turkiska medier genom tvångsförvaltning eller terroråtal, och det råder regelrätt krig mellan turkiska säkerhetsstyrkor och kurder. Då tycker EU att det är dags att öppna famnen – och plånboken.”
Är verkligen samförstånd med Turkiet en nödvändig del av Europas strategi för att möta migrationskrisen? Riskerar vi inte att få en situation där flyktingströmmen bara tar andra vägar förbi den turkiska grindvakten? Kanske ännu mer riskfyllda vägar över andra delar av Medelhavet eller rent av en nordöstlig väg som slutar med en riskabel resa över Östersjön.
Statsminister Stefan Löfven (S) har ställt sig bakom förslaget, som han hoppas ska leda till att vi kan ”få till en ordnad migration från Turkiet till EU”. Men frågan är om inte Europa kommer att få anledning att djupt ångra att man så urskiljningslöst famlar efter ruttna halmstrån.