Nu ska tre av Handelsbankens sex kontor på ön sluta med att hantera kontanter. Tidigare har andra banker på ön helt upphört med kontanthantering.
I samband med introduktionen av nya sedlar frågar sig somliga varför Riksbanken alls gör sig detta besvär. Är det inte dags att införa det kontantfria samhället nu? Svisch, liksom.
Men det är många som inte hänger med när det säger svisch.
Själv gillar jag kontanter. De har i och för sig några nackdelar. Man kan bli rånad. Man kan tappa bort dem. De kan brinna upp. De kan användas utan att spåras vid kriminella transaktioner. Till exempel.
Men rånad kan man även bli elektroniskt och med desto större effektivitet. De elektroniska pengarnas spårbarhet gör också att våra konsumtionsmönster kan kartläggas i detalj. Vi skapar ett samhälle med litet utrymme för den privata integriteten. Och även om många äldre har tagit steget att sköta sina bankärenden och betalningar med mera med hjälp av kort, datorn eller den smarta telefonen, så är det också många som har valt att fortsätta göra som de lärt sig och varit vana vid. Kontanter är och förblir ett smidigt betalningsmedel människor emellan.
Det är inte kunderna som driver utvecklingen mot kontantlösa banker. De tvingas bara anpassa sig efter den. Förhoppningsvis anpassar de sig genom att rösta med fötterna om de inte är nöjda med den bank de har. Hur annars ska icke tjänstvilliga banker bestraffas och få sitt beteende korrigerat? Hur annars ska de banker som upprätthåller servicenivån belönas. Det finns inga andra påtryckningsmedel – åtminstone inte så länge stat och kommun avstår från att lägga sig i.
Tyvärr kan det nog vara så att de kunder som påverkas mest när bankkontor upphör med kontanthantering också är de kunder som är minst benägna att ta ett steg som de upplever som drastiskt, att byta bank. Då kan det bli så att deras liv blir än mer kontantbaserat än det redan är, om de väljer att förvara mycket kontanter hemma. Speciellt som bankerna ändå inte betalar några räntor på insatta pengar nuförtiden.