För vattnets skull bör man inte bygga ett nytt bryggeri på Gotland, menade en insändare i GA i går. Monica Engström Thomsson hävdade att:
”För att tillverka 100 centiliter öl går det åt 296 liter rent förstklassigt vatten.”
Jag är rädd att det är en sanning med VÄLDIGT stor modifikation.
Siffran 296 liter kommer från forskning från Water Footprint Network, som baserar sig på globala snarare än svenska förhållanden. I siffran är dessutom allt vatten medräknat. Långt mycket mer vatten än det som använts i bryggeriernas processer. Som regnet som fallit på kornets åkrar och på humlen. Vattnet från odlarnas dammar. Vattnet från jästproduktionen och vattnet som till äventyrs smutsats ner i samband med odling, transporter, vidareförädling med mera.
Ölproduktion är inte alls någon stor vattenslukare om man jämför med siffrorna för andra varor ur samma rapport från Water Footprint Network.
Det går åt 1020 liter vatten, hävdar de, för en liter komjölk. 264 liter vatten för en rejäl kopp kaffe (en kvarts liter). 287 liter vatten för ett kilo potatis. 2497 liter vatten för ett kilo ris. 5998 liter vatten för ett kilo fläskkött. Och, som ett sista exempel, 15 415 liter vatten för ett kilo nötkött.
Vad ska vi leva av och på? Innebär detta att vi måste sluta föda upp grisar på Gotland? Måste vi skeppa iväg alla mjölkkorna och alla de köttdjur som hjälper till att hålla landskapet öppet? Är det slut med den gotländska vattenslukande potatisen?
Naturligtvis inte. Hur stor anledning finns det då att stoppa alla planer på att bygga ett nytt bryggeri på Gotland på grund av vattenåtgången?
För att hämta siffror från en konkurrent till Gotlands bryggeri så skriver Carlsberg Sverige på sin hemsida att:
”Under 2012 var vår totala vattenförbrukning i produktion 2,6 hl vatten per hektoliter öl, läsk och vatten.”
Således 2,6 liter vatten per liter dryck, låt vara av några olika typer.
En mindre konkurrent, Oppigårds Bryggeri, förbrukar omkring fyra liter vatten per producerad liter öl.
Det kan finnas andra skäl till att vara emot ett bryggeri i hamnen eller på Gotland. Det kan finnas argument mot öl överhuvudtaget. Men den som vill argumentera mot ett nytt bryggeri får söka andra argument än att ett sådant bryggeri skulle sluka 296 liter vatten per tillverkad liter öl. För det stämmer helt enkelt inte.