De lokala utvecklingsbolagen är en mycket bra form för att kanalisera och ta vara på lokalt engagemang och realisera lokala idéer för bygdens bästa. Om man exempelvis kan nyttiggöra ett oanvänt skolhus för olika näringsverksamheter eller andra samhällsviktiga aktörer så betyder det ju mer för bygden än om det exempelvis skulle bli sommarboende.
Utvecklingsbolagen opererar under särskilda villkor, som bland annat kraftigt begränsar utdelningen till aktieägarna. Den får inte överstiga Riksbankens ränta med mer än en procent. Och för närvarande innebär det som ni förstår nästan inga möjligheter till avkastning alls. Överskott stannar i utvecklingsbolaget. Ingen enskild aktieägare kan heller ta kontroll över bolaget, eftersom rösträtten är begränsad oavsett hur många aktier vederbörande har förvärvat. Och genom att aktier säljs med hembudsrätt så lär inte ägandet lämna trakten.
Det är ju inte precis någon hemlighet att jag är skeptisk till EU:s utvecklingsprogram. De göder en projektekonomi – ett entreprenörskap i bidrag – som alltför ofta lämnar små eller inga permanenta avtryck. Effekterna kan till och med vara negativa eftersom kapplöpningen efter bidrag distraherar från verkligt produktiv verksamhet.
Med detta sagt så anser jag samtidigt att om man kan kanalisera EU-medlen via lokala utvecklingsbolag, så tror jag att det ger de bästa förutsättningarna för god utveckling och dessutom på bygdens egna villkor. Utvecklingsbolagen är viktiga för Gotland och viktiga för att utvecklingsmedel ska kunna användas effektivt.
Jag hoppas därför verkligen att Burgsviken utveckling AB blir framgångsrika i sina försök att säkra EU-medel, förvalta Burgviks hamn och generera utveckling på Sudret.
Däremot är jag inte så förtjust i det räntefria lån som utvecklingsbolaget nu vill att Regionen ska ställa upp med. Om bolaget får köpa hamnen av regionen för en halv miljon och dessutom får ett räntefritt lån på hela beloppet, så ger det en doft av den ”affär” som stoppades när Region Gotland försökte skänka bort Östersol. Det är inte riktigt samma scenario, men nog påminner de om varandra. Och när det begav sig satte förvaltningsrätten stopp för gåvan.
Rubriken syftar på det även i Sverige filmatiserade danska folklustspelet, om en bank som erbjuder villkor som inte är affärsmässigt hållbara.