Den fiendskap som ibland kan visa sig mellan två grupper som ägnar sig åt liknande aktiviteter fascinerar mig. Som mellan seglare och motorbåtsfolk. Eller husbilsägare och husvagnsägare. Jag vet inte hur utbredd denna fiendskap är – om den är djupt känd eller mest en anledning till munter munhuggning mellan ganska likasinnade – men om kampen mellan husbilar och husvagnar utkämpas på högsta politiska nivå så vet jag vem det är som vinner.
Om en husvagn är tillräckligt lätt är den årliga skatten noll. Tyngre husvagnar beskattas med några hundralappar. Men planerna på en förändring av fordonsskatten riskerade att innebära en fullkomligt grotesk överbeskattning av husbilarna. Det riskerade att kosta ända upp till 35 000 kronor om året enbart i fordonsskatt att köra omkring i en nyare husbil.
Hur långa sträckor rullar en husbil varje år? I genomsnitt rullar de betydligt mindre än en reguljär personbil. Om husbilen rullar femhundra mil fanns det alltså en risk för en fordonsskatt på 70 kronor per mil för husbilen ovan.
Nu blir det ändå inte så, enligt ett besked från Transportstyrelsen som levererat som ett svar i söndags på en debattartikel publicerad i Göteborgs-Posten. Ullabritt Andersson, verksamhetsspecialist vid Transportstyrelsen, skrev där att:
"Trots krav på WLTP-värde kvarstår alltså beräkningen av fordonsskatt för husbilar enligt dagens beräkningsformler. Dessa beräkningsformler trädde i kraft 1 januari 2016 och någon förändring är inte planerad."
Nu är ju fordonsskatten för en husbil inte precis gratis på dagens nivå. Jag roade mig med att kolla upp fordonsskatten på en husbil på drygt 2,8 ton (tjänstevikt) av årsmodell 2019. Den är nästan 13 000 kronor. Redan detta ter sig som en grov överbeskattning av ett fritidsfordon. 26 kronor per mil om det rullar 500 mil om året.
Det talas och skrivs mycket om "hemester", om värdet av att semestra i det egna landet. Men tydligen ska det helst inte ske i husbil. Bara den årliga fordonsskatten för en ny husbil räcker till en rejäl utlandssemester.
Man behöver bara ta en färja sommartid för att förstå att den inrikes husbilsturismen ändå är omfattande. Det innebär viktiga möjligheter till arbete och försörjning i många landsbygdskommuner där husbilsresenärer spenderat sina pengar i butiker och på campingar med mera.