Jag skulle ju gärna veta mer om de minderåriga alkoholköpare som Ungdomens nykterhetsförbund skickade ut för att testa Visbys krogar. Inte för att jag tror att en 15-åring ser ut som en 26-åring, men för att kunna skatta graden av oansvarig brist på kontroll.
Men oavsett omständigheterna är det naturligtvis oacceptabelt när åtta Visbykrogar av tio säljer alkohol till minderåriga. Jag tror dock heller inte att man ska överskatta problemets dignitet. Hur stor andel av de minderåriga begår sin alkoholdebut på krogen? Inte många alls, gissar jag. Förmodligen är även en mycket liten del av den alkohol som en genomsnittlig minderårig hinner konsumera innan 18-årsdagen inhandlad på krogen. Det finns många andra källor, tyvärr. Systembolaget. Insmugglad svartsprit. Privatimporterad. Hembränt. Egentillverkat vin och öl. Föräldrarnas barskåp. Till exempel. Och de flesta av dessa källor omfattas av än mindre kontroll än krogarnas, hur bristfällig den än är.
Att det finns många andra alkoholkällor för unga hindrar dock inte att den här behöver täppas till. Delvis givetvis för ungdomarnas skull. Men också för att vi vill ha en seriös krogbransch. När det visar sig att underåriga kan köpa alkohol säger det kanske också något om hur krogarna sköter alkoholförsäljningen i allmänhet, till dem som har åldern inne. Det finns ju god anledning att frukta att man säljer till dem som inte borde ha mer.
Att många krogar kunnat tillåta sig att bli släpphänta med serveringen beror väl bland annat på att myndigheterna tillåtit sig att bli släpphänta med att kontrollera krogarna. Att driva en krog med alkoholförsäljning är en verksamhet som är behäftad med avgifter. Bara en nyansökan om serveringstillstånd kostar 9 000 till Region Gotland. Ändrat tillstånd 4 500. Tillfälliga tillstånd 4 500. Tillfälligt utökad serveringstid, 1 000 per tillfälle. Och så vidare.
Dessutom betalar krogarna en fast (1 700) och en rörlig tillsynsavgift (som beror på försäljningens omfattning). En krog som säljer alkohol för tre miljoner under ett år betalar 1 700 i fast avgift och 11 000 i rörlig.
Dessa avgifter borde kunna finansiera en rätt omfattande kontrollverksamhet. Speciellt som vi nyligen fått veta att Region Gotland utfärdar fler serveringstillstånd per capita än alla andra regioner.