Hotet mot bomarknaden är inte akut men verkligt

Lyft med risker. Bopriserna lär inte falla med amorteringskraven, men på längre sikt finns andra och farligare riskfaktorer.

Lyft med risker. Bopriserna lär inte falla med amorteringskraven, men på längre sikt finns andra och farligare riskfaktorer.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-05-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bostadsmarknaden rusar. Men det finns en oro för att den rusande marknaden kan snubbla och falla 1 juni, när de nya kraven amortering börjar gälla. Mäklaren Julia Stael von Holstein säger till Sveriges Radio:

– Jag har haft flera kunder som hört av sig nu i sista minuten och sagt att de måste få ut lägenheten. Jag har också märkt att det kommit ut fler objekt den här helgen, för nästa är ju sista som man kan ha visning innan och sälja innan amorteringskravet träder in.

Om bostadsmarknaden verkligen skulle påverkas kraftigt av modesta amorteringskrav – ja, då tycker ju jag att det tyder på att åtgärder typ amorteringskrav verkligen behövs. Det är inte sunt att människor med stora bostadslån struntar i att amortera, eller till och med belånar bostaden ytterligare för att finansiera konsumtion, och hoppas på att räntorna ska förbli låga.

Men jag tror inte på att bostadsmarknaden faller eller ens dippar efter 1 juni. Som mäklaren påpekar ovan så är det ju båda köpare och säljare som oroat sig och skyndat sig till marknaden. Att det finns många köpare driver upp priset, men när det finns många säljare så påverkar ju det i andra riktningen. Banker och bolåneinstitut har dessutom på egen hand skärpt kraven på låntagare inför de förväntade förändringarna.

Men framför allt så finns det alltför många högst verkliga faktorer som driver upp priserna på bostäder och dessa är lika giltiga nästa månad som de är i dag.

Nyproduktionen är otillräcklig och dyr. Bostadsbristen. Folkökningen. Räntorna, som verkar förbli låga. Du kan binda dina räntor i fem år och de blir ändå bara marginellt högre än den rörliga boräntan är i dag.

Lägg till detta högkonjunkturen som regeringen späder på med stora underskott i statsfinanserna, urbaniseringen och de förmånliga ränteavdragen som partipolitiken inte verkar mäkta med att ändra på.

Vi har inte en bostadsbubbla i den meningen att priserna drivits upp av spekulation. Utbudet är mindre än efterfrågan. Och för att ändra på detta krävs det mer än marginella förändringar i de faktorer som nu driver på bostadsmarknaden mot nya höjder.

Just nu verkar därför ett fall på bostadsmarknaden ytterst osannolikt. Men det innebär inte att man kan överge all försiktighet. Boende är ju en mycket långsiktig investering. På längre sikt kan det mycket väl uppstå en situation där bopriserna faller snabbt och dramatiskt. Det är kanske till och med sannolikt. Om vi exempelvis går in i nästa lågkonjunktur med stora underskott i statsfinanserna så att den som då regerar tvingas dra åt svångremmen rejält just när det gör som mest skada.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson spelar ett högt spel med allas våra liv.