Hjulafton för krogbranschen?

Storsäljare i Malmö. Nu även från rullande plattform.

Storsäljare i Malmö. Nu även från rullande plattform.

Foto: Drago Prvulovic

Ledare Gotlands Allehanda2015-05-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Handlare med butik kan möta en tuff konkurrens. De får tävla med torghandlare till exempel. Och med näthandeln. Två branscher där man kanske säljer samma varor men under helt andra betingelser än i en butik.

Dagstidningarna har också konkurrens, både om läsare och om annonsörer. Bland annat av gratistidningar och av medieföretag som bara publicerar på webben, så att de inte behöver bekymra sig om att leverera tidningar till tusentals brevlådor varje morgon. (Dessutom konkurrerar GA med en statligt finansierad regional radiokanal.)

Det gäller nästan hela näringslivet. Vad du än gör finns det företag som levererar en liknande eller kanske till och med en identisk tjänst eller produkt, men på ett annat sätt. Vilket naturligtvis kan påverka omsättning och resultat.

Men samhället blir mycket rikare och utbudet mycket större tack vare denna konkurrens.

Nu är det delar av restaurangbranschen som oroar sig över ett ökat utbud av gatumat. Kök på hjul som säljer mat genom en lucka i en för ändamålet ombyggd buss eller lastbil.

Det är INTE politikens eller Regionens uppgift att skydda etablerade verksamheter mot ny konkurrens. Det är klart att det måste ske under former som inte innebär några sanitära olägenheter, men i övrigt måste företagare och entreprenörer få utrymme att pröva sina idéer i en miljö som tillåter att man tänker nytt och annorlunda. Eller hämtar nya influenser till ön från en omvärld som är i utveckling.

Är det för övrigt inte stor skillnad på att sätta sig vid ett bord i en restaurang eller att få ett mål mat i näven som man förväntas äta på stående fot eller möjligen på en närbelägen bänk? Restaurangbranschens företrädare borde kanske ha lite bättre självförtroende och tänka att den tjänst de levererar faktiskt ligger ganska långt från gatumaten.

En region måste styras med medborgarnas och HELA näringslivets bästa för ögonen. Och åtminstone den här medborgaren är nyfiken på hur gatumaten kan påverka utbudet på ön och ge utrymme för nya typer av mat. Kanske blir det bara under sommaren högsäsong. Kanske rullar gatumaten sedan vidare mot nya djärva mål. Men restauranger som bara är öppna under en liten del av året är vi ju inte precis ovana vid här på ön. En matbuss lämnar åtminstone inte en nedsläckt och igenombommad lokal efter sig.